Jevtić: Napad na multietništvo, toleranciju i suživot na Kosovu

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić najoštrije je osudio incident koji se dogodio jutros u selu Babin Most kod Obilića kada je obijena crkva Pokrova Presvete Bogorodice.

”Veoma sam uznemiren vešću da je Crkva Pokrova Presvete Bogorodice jutros obijena. Crkve i manastiri su svetinje kojima se ponosimo i upravo zato najoštrije osuđujem jutrošnji incidet”, rekao je Jevtić.

Prilikom današnje posete obijenoj crkvi saradnici Jevtića su zatekli policijsku ekipu na čelu sa komandirom i timom ferenzičara iz Prištine koja je obavljala uviđaj.

Prema navodima meštana, crkva Pokrova Presvete Bogorodice do sada je obijana u pet navrata, a sigurnosne kamere su ovoga puta zabeležile dve neidentifikovane osobe koje su izvršile provalu.

”Oni koji pljačkaju ili na bilo koji drugi način oštećuju verske objekte, moraju znati da time čine ogromnu štetu svima koji se zalažu za multietništvo, toleranciju i suživot na Kosovu. Upravo na ovakvim primerima nadležne institucije moraju dokazati svoju efikasnost i pokazati da niko i nikada neće biti iznad zakona. Zato i ovoga puta pozivam nadležne da ovaj incident rasvetle i obezbede adekvatnu zaštitu svih verskih objekata na Kosovu”, rekao je Jevtić.

Od početka godine u Babino Mostu se desilo više incidenata u kojima su meta napadača bili Srbi i njihova imovina.

Povezani članci

Back to top button