Јевтић са Братуом и командантом КФОР-а о последњим нападима на Србе повратнике

Министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић разговарао је данас са командатом снага КФОР-а генерал – мајором Микелеом Рисијем и шефом мисије ОЕБС-а на Косову Јаном Братуом о недавним нападима на Србе повратнике у општинама Исток и Клина.  

Јевтић је Рисију пренео забринутост због безбедносне ситуације у повратничким срединама после најновијих инцидената над Србима и њиховом имовином.

Затражио је већи ангажман релевантних институција за решавање безбедносних питања на Косову и изградњу поверења код српске заједнице.

Командант КФОР-а је потврдио је да код међународних војних снага постоји посвећеност доприносу сигурном и безбедном окружењу и слободи кретања за све заједнице на Косову, у складу са мандатом КФОР-а, а  на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године.

О нападима на српске повратнике и њихову имоивину Јевтић је данас разговарао и са амбасадором мисије ОЕБС-а у Приштини Јаном Братуом.

Двојица званичника су закључила да је неопходно веће ангажовање  институција на Косову у решавању безбедносних инцидената, који су последњих месеци учестали над српском заједницом

Брату је истакао да је мисија ОЕБС-а повећала своје присуство у местима где су се дешавали безбедносни инциденти у којима су мета били Срби повратници и да су већ предузете активности на локалном, регионалном и централном нивоу, у циљу институционалног решавања оваквих проблема.   

Све заједнице, укључујући и невећинске заједнице, треба да имају једнака права и уживају једнаку заштиту на Косову и с тим у вези, потребна је већа посвећеност и ангажман појединаца и институција на Косову, закључено је на састанку.

Извор
Министарство за заједнице и повратак

Повезани чланци

Back to top button