Канцеларија за КиМ: Да ли Приштина у својој политици скрнављења, негирања и затирања свега српског има одрешене руке да тако поступа?

Канцеларарија за КиМ саопштава да је укљањање и померање спомен плоче српским војницима палим у Балканским ратовима и Првом светском рату, на војном делу православног гробља у Приштини, покушај  затирања свих трагова српског постојања на Косову и Метохији и бруталног прекрајања историје.

„О овом антицивилизацијском чину Канцеларија за Косово и Метохију обавестила је мисију ОEБС и остале међународне мисије које делију на простору КиМ, захтевајући конкретне одговоре и одговорност починилаца овог вандалског акта, а у сарадњи са  Епархијом Рашко-призренском искористићемо све правне механизме и могућности да се плоча врати на своје место и на томе радимо још од првог дана, када се овај вандалски чин догодио“, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Истиче се да посебно забрињава чињеница да је до уклањања плоче српским страдалницима са видног места дошло пред очима, а према сведочењима свештеника, страних представника на Косову и Метохији, што отвара питање да ли Приштина у својој политици скрнављења, негирања и затирања свега српског има заправо одрешене руке да тако поступа?

„Након преоравања српских костију у Косовској Митровици, скрнављења, паљења, рушења српских гробова и спомен обележја, јасно је да Приштини сметају како живи тако и страдали Срби који су свој живот дали за мир и слободу на овим просторима, светле идеале који за Аљбина Куртија и његове следбенике немају никакву вредност. Једно је сигурно, да славну и херојску прошлост српског народа на простору Косова и Метохије нико, никада неће моћи да избрише, јер наша је обавеза да чувамо спомен на наше претке који су дали оно највредније, свој живот како би будући нараштаји живели у бољем свету“, закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button