Канцеларија за КиМ: Управљачки тим задужен за израду нацрта ЗСО

Израда Нацрта статута Заједнице српских општина искључива је надлежност Управљачког тима за успостављање ЗСО, као што је прецизно прописано споразумима постигнутим у дијалогуу Бриселу 2013. и 2015. године, саопштено је из Канцеларије за КиМ.  

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петкковић потврђује да не постоји нити један једини правни основ, нити разлог да овај посао врши било каква невладина организација, или било који други субјект.

„То је недвосмислено јасно из члана Б тачке 2 Споразума под називом “Делокруг и мандат управљачког тима за успостављање ЗСО” из 2013. године који каже да је израда нацрта Статута ЗСО искључива надлежност Управљачког тима. То је потврђено и чланом 21. Општих принципа из 2015. године који наводи да ће “Статут ЗСО саставити Управљачки тим и представиће га дијалогу на високом нивоу у року од четири месеца…”, наводи Петковић у саопштењу.

Подвлачи се да покушај било које невладине организације да на себе преузме надлежност израде Нацрта Статута ЗСО представља директно обесмишљавање дијалога и кршење споразума који су дефинисали ово питање.

„Јасно је да је овде реч о још једном покушају да се Заједница српских општина представи као својеврсна невладина организација, са драстично мањим надлежностима у односу на договорене у оквиру споразума – где је прецизирано да ће ЗСО имати извршна овлашћења на заштити колективних права Срба на Kосову и Метохији. Да будем сасвим прецизан, нико из Управљачког тима није затражио услуге организације „Фридрих Еберт“ за израду Нацрта Статута ЗСО, јер је тај посао поверен искључиво Управљачком тиму, што је потврдио и извештај Европске уније из априла 2018. године. У складу са повереним мандатом, Управљачки тим је завршио израду Нацрта Статута пре скоро 5 година, тачније августа 2018. и о томе службено обавестио ЕУ“, истиче се у саопштењу.

Подсећа се да до дана данашњег, Европска унија није испунила своју обавезу и сазвала дијалог на високом нивоу на којем би Управљачки тим представио Нацрт Статута.

„Такође, овде није реч само о ниподаштавању договора постигнутих у Бриселу 2013. И 2015. године, на делу је и антидемократски покушај да о угроженим правима Срба одлучују они који немају никаквог додира са њиховим реалним животима на Kосову и Метохији и који не представљају српски народ у покрајини. На послетку, а не мање важна је и чињеница да је пре само четири месеца ова организација демантовала тадашње информације да ради на изради Нацрта статута ЗСО, иако је на то јавно указано. То што данас сами себе демантују, довољно говори о њиховим правим намерама“, закључује се на крају саопштеа Канцеларије за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button