КБЦ: Уредба о укидању динара погађа српски здравствени систем

„Одлука приштинских власти о укидању динара и платног промета, прети да укине лечење Срба на Косову и Метохији и протера српски народ“, наводе из Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици.

Ако одлука Централне банке Косова (ЦБК) остане на снази, КБЦ Косовска Митровица и цео српски здравствени систем на Косову и Метохији ће бити у изузетно тешком и неповољном положају, закључено је на ванредном састанку колегијума КБЦ-а.

„Ово није само питање плата. Поставља се питање како ће доћи до лекова, санитетског материјала, хране за наше пацијенте, коју и сада са тешком муком набављамо. Како доћи до средстава којима се одржавају наша операционе сале, оправљају и набављају инструменти? Ако ова одлука остане на снази, очигледно никако. Наши лекари ће остати без могућности да се у 21. веку, на тлу Европе, брину о здрављу наших грађана и помажу нашим пацијентима да оздраве, опораве се и врате животним обавезама“, упозорила је др Даница Радомировић, управница КБЦ-а, износећи закључке са састанка.

Фото: Радио Контакт плус

Истичу да је КБЦ Косовска Митровица стуб опстанка Срба на Косову и Метохији.

„Наша институција је, са својим запосленима, сачувала наш народ у најгорим здравственим и политичким кризама последњих 25 година“, каже се у саопштењу колегијума КБЦ-а.

Подсећају да се у КБЦ Косовска Митровица лече на десетине хиљада Срба, али и комшије Албанци, Бошњаци, Роми, Горанци…

„Право на лечење је једно од основних људских права и наша је дужност да увек и свима пружимо здравствену заштиту. Када кажем свима, то се, пре свега, односи на Србе и на Албанце, Бошњаке, Горанце и Роме“, додаје др Радомировић, прецизирајући да око 1.600 породица на КиМ своје парче хлеба зарађује од овог посла.

Колегијум КБЦ-а наводи да су сви споразуми „јасно дефинисали аутономију српског народа по овом питању, као и право државе Србије да директно финансира здравство на овим просторима“.

Стога од земаља Квинте захтевају да најхитније реагују „како не би дошли у ситуацију да Срби нестану са ових простора“.

„Чему та њихова дипломатија, снага и моћ, ако не стану на крај овом институционалном насиљу према српском народу од стране режима Аљбина Куртија“, питају.

Позивају државу Србију да на седници Савета безбедности Уједињених нација „читавом свету укаже на тежак положај српског народа“, који, оцењују, „свакога дана постаје све тежи“.

Уједно позивају и струковна удружења да у европским и светским телима, реагују и траже заштиту српских здравствених радника и институција на Косову и Метохији.

Централна банка Косова (ЦБК) донела је уредбу да се од 1. фебруара готовинска плаћања и платне трансакције обављају искључиво у еврима, уз прелазни период за грађане, како би се, како су навели, прилагодили изменама.

(Радио Контакт плус)

Повезани чланци

Back to top button