Кључна реч, Немања Димитријевић: Интегративна идеја код Срба и Албанаца постојала кратко и једино у периоду комунизма, после 1945. године  

Када је историја у питању, углавном памтимо само важне датуме, догађаје или личности, а живот се свакако одвијао и између тога. Зато ћемо се у другој епизоди серијала „Кључна реч“ дотаћи времена и датума између важних и великих догађаја.

Предмет разговора са историчаром Немањом Димитријевићем је Приштина између Другог светског рата и овог последњег који је почео 1999. године и који, у другачијој форми, Срби који живе на Косову и Метохији још увек воде.

Како је варош налик турској касаби израсла у град и важан административни центар Аутономне области Косово и Метохија? О културним и просветни приликама и демографском односу али и процесу индустријализације јужне српске покрајине аутор Иван Миљковић разговара са младим историчаром.

„Кључна реч“ је серијал од четири интревјуа настао у продукцији портала Ризница из Грачанице који је подржало Министарство за културу и информисање Републике Србије. Емитује се на телевизијама: ТВ Мост – Звечан, РТВ Мир – Лепосавић, РТВ Пулс – Шилово и РТВ Грачаница.

Повезани чланци

Back to top button