Ključna reč, Nemanja Dimitrijević: Integrativna ideja kod Srba i Albanaca postojala kratko i jedino u periodu komunizma, posle 1945. godine  

Kada je istorija u pitanju, uglavnom pamtimo samo važne datume, događaje ili ličnosti, a život se svakako odvijao i između toga. Zato ćemo se u drugoj epizodi serijala „Ključna reč“ dotaći vremena i datuma između važnih i velikih događaja.

Predmet razgovora sa istoričarom Nemanjom Dimitrijevićem je Priština između Drugog svetskog rata i ovog poslednjeg koji je počeo 1999. godine i koji, u drugačijoj formi, Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji još uvek vode.

Kako je varoš nalik turskoj kasabi izrasla u grad i važan administrativni centar Autonomne oblasti Kosovo i Metohija? O kulturnim i prosvetni prilikama i demografskom odnosu ali i procesu industrijalizacije južne srpske pokrajine autor Ivan Miljković razgovara sa mladim istoričarom.

„Ključna reč“ je serijal od četiri intrevjua nastao u produkciji portala Riznica iz Gračanice koji je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije. Emituje se na televizijama: TV Most – Zvečan, RTV Mir – Leposavić, RTV Puls – Šilovo i RTV Gračanica.

Povezani članci

Back to top button