Корјак: У плану да се до краја године на Косову вакцинише 20 посто становништва

Официр за везу светске здравствене организације на Косову Сергеј Корјак поновио је данас у Грачаници да очекује да контигент од 100.000 доза вакцина из међународног програма Ковакс стигне на Косово у мају.

Нови контиген Фајзерових вакцина истог програма очекује се већ крајем маја и у јуну.  

„План је да се до децембра вакцинише 20 посто становништва што је веома оптимистичан сценарио али видећемо колико је и реалистичан“, рекао је Корјак.

Шеф светске кровне здравствене организације на Косову подсећа и да на глобалном нивоу постоје проблеми са набавком вакцина али да је његова улога да помогне како у набавци вакцина тако и заштитне опреме.

Тренутну епидемиолошку ситуацију на Косову Корјак оцењује као веома комплексну али не и очајну.

„Желео бих да поручим и свим људима који су такође вакцинисани да морају да спроведе мере које су прописане и после саме вакцинације. Веома је важно да се нагласи да вакцинација неће решити све проблеме. Вакцинација је само још један додатни ниво самој заштити“, нагласио је Корјак.

Оцењује да ће ова као и наредна година, када је у питању Ковид 19, бити веома тешка те да ће и наредна бити комликована из разлога јер ниво вакцинисаних људи неће проћи жељени ниво од 60 посто, колико је потребно за стицање колективног имунитета.

„Зато је веома важно да помогнемо здравственим радницима у њиховим установама да наставе успешну борбу против ковида 19“, нагласио је Корјак.

Шеф светске здравствене организације на Косову је у пратњи заменика британског амбасадора на Косову Џејкоба Вебера посетио Дом Здравља у Грачаници где је уручен савремен рендген апарат.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button