Козарев у Новом Брду: Будућност је у пољопривреди, заједничком раду и сарадњи са државом

Помоћник директора Канцеларије за КиМ обишао је данас пре подне две породице у Општини Ново Брдо које се баве пољопривредом и боре да опстану на својим огњиштима. Успешном сарадњом са државом победићемо све недаће, поручио је Козарев Србима овог дела Косова.

Синиша Стојановић (41) са супругом Биљаном и четворо деце, 2003. године вратио се из Београда. Иако је, како каже,  супруга имала сигуран посао медицинске сестре у Клиничком центру, родни крај га је вукао назад.

Стојановићима је саграђена кућа, добили су две краве, а они су покренули пољопривредну производњу на имању на коме су се вратили.  Породица живи од 24.000 динара месечно, колико износе социјална помоћ и дечији додатак. Бунар из кога су се снабдевали водом је пресушио тако да је Канцеларија за КиМ Стојановићима обезбедила 2.500 метара пластичног црева како би од извора до куће могли да спроведу воду.

Глава породице Синиша, каже да од пољопривреде може да се живи, али да она тражи константа улагања.

„Није само да посејеш пшеницу и кукуруз и да чекаш род, треба прво механизација да се добро узоре, нађубри, третира, е…. тада можеш да се надаш нечему. Ја за све то немам толимо пара, али тера се некако, нећу да се жалим“, прича домаћин.

Стојановић у свом поседу има 5 хектара земље, међутим, обрађује једва пола од тога.

„Више од три хектара земље налази ми се близу албанских села, не смем да идем да обрађујем, сигурно је обрађују они, нека опет је на папиру моје“, прича средовечни домаћин из Прековца надомак Новог Брда.

За разлику од Стојановића, породица Павић из Бостана код Новог Брда одлучила се за сточарство и узгој коза. На малој фарми броје 34 грла. У посао су укључени сви, Бојан и његова супруга, обе ћерке и син.

„Како произведемо сир, тако га продамо, долазе на кућу људи и купују и сир и млеко и месо. За тржиште не бринем, чак слободно могу да размишљам о проширењу капацитета уколико ми помогне локална власт, јер ја сам овде са породицом и не намеравам да идем одавде“, прича Бојан Павић.

Канцеларије за КиМ је Павићима донирала култиватор како би им олакшала рад на породичној фарми.

Козарев: Нови инвестициони циклус у региону Косовског Поморавља

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев, после посете породицама Стојановић и Павић рекао је да му је драго што се упознао са добрим домаћинима и људима.

 „Ми смо овим породицама помогли на различите начине, а они су на ту врсту подршке одговорили онако како ми сматрамо да је најбоље могуће, а то је добрим вредним и ангажованим радом целе породице. Махом су то многочлане породице које се труде да остану свој на своме, на најбољи могући начин, тако што ће радити и ангажовати целу породицу и да раде за своје боље сутра“, рекао је Козарев.  

Козарев је Србима новобрдског краја поручио да је сваки циљ достижан али да је потребна вера у себе и преданост, а да је држава Србија увек ту да помогне.

„Очекујемо нови инвестициони циклус на овом простору посебно у пољопривреди. Настављамо инфраструктурна улагања, градњу а самим тим и нова радна места. Порука је да све можемо све када верујемо у себе и да смо ту једни за друге и да заједнички побеђујемо на најбољи могући начин једино уз добру сарадњу“, поновио је он.

Нагласивши да су представници локалних власти свакодневно на терену и да разговарају са народом о свим проблемима председник Општине Ново Брдо Светислав Ивановић је захвалио Влади Србије на досадашњој несебичној помоћи. Поручио је да је пример породице Павић добар показатељ у ком смеру треба да иде развој ове локалне самоуправе.

„Улагањем у пољопривреду и производњу здраве хране, што нам ово подручје омогућује, као и у развој туризма захваљујући историјским културним споменицима, смерница су нам у ком правцу треба да се креће развој наше општине, чиме би обезбедили нова радна места и бољу будућност за све“, рекао је Ивановић.

После Новог Брда, посету Косовском Поморављу Козарев је наставио обиласком општине Косовска Каменица.

Иван Миљковић    

Повезани чланци

Back to top button