Kozarev u Novom Brdu: Budućnost je u poljoprivredi, zajedničkom radu i saradnji sa državom

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM obišao je danas pre podne dve porodice u Opštini Novo Brdo koje se bave poljoprivredom i bore da opstanu na svojim ognjištima. Uspešnom saradnjom sa državom pobedićemo sve nedaće, poručio je Kozarev Srbima ovog dela Kosova.

Siniša Stojanović (41) sa suprugom Biljanom i četvoro dece, 2003. godine vratio se iz Beograda. Iako je, kako kaže,  supruga imala siguran posao medicinske sestre u Kliničkom centru, rodni kraj ga je vukao nazad.

Stojanovićima je sagrađena kuća, dobili su dve krave, a oni su pokrenuli poljoprivrednu proizvodnju na imanju na kome su se vratili.  Porodica živi od 24.000 dinara mesečno, koliko iznose socijalna pomoć i dečiji dodatak. Bunar iz koga su se snabdevali vodom je presušio tako da je Kancelarija za KiM Stojanovićima obezbedila 2.500 metara plastičnog creva kako bi od izvora do kuće mogli da sprovedu vodu.

Glava porodice Siniša, kaže da od poljoprivrede može da se živi, ali da ona traži konstanta ulaganja.

„Nije samo da poseješ pšenicu i kukuruz i da čekaš rod, treba prvo mehanizacija da se dobro uzore, nađubri, tretira, e…. tada možeš da se nadaš nečemu. Ja za sve to nemam tolimo para, ali tera se nekako, neću da se žalim“, priča domaćin.

Stojanović u svom posedu ima 5 hektara zemlje, međutim, obrađuje jedva pola od toga.

„Više od tri hektara zemlje nalazi mi se blizu albanskih sela, ne smem da idem da obrađujem, sigurno je obrađuju oni, neka opet je na papiru moje“, priča sredovečni domaćin iz Prekovca nadomak Novog Brda.

Za razliku od Stojanovića, porodica Pavić iz Bostana kod Novog Brda odlučila se za stočarstvo i uzgoj koza. Na maloj farmi broje 34 grla. U posao su uključeni svi, Bojan i njegova supruga, obe ćerke i sin.

„Kako proizvedemo sir, tako ga prodamo, dolaze na kuću ljudi i kupuju i sir i mleko i meso. Za tržište ne brinem, čak slobodno mogu da razmišljam o proširenju kapaciteta ukoliko mi pomogne lokalna vlast, jer ja sam ovde sa porodicom i ne nameravam da idem odavde“, priča Bojan Pavić.

Kancelarije za KiM je Pavićima donirala kultivator kako bi im olakšala rad na porodičnoj farmi.

Kozarev: Novi investicioni ciklus u regionu Kosovskog Pomoravlja

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, posle posete porodicama Stojanović i Pavić rekao je da mu je drago što se upoznao sa dobrim domaćinima i ljudima.

 „Mi smo ovim porodicama pomogli na različite načine, a oni su na tu vrstu podrške odgovorili onako kako mi smatramo da je najbolje moguće, a to je dobrim vrednim i angažovanim radom cele porodice. Mahom su to mnogočlane porodice koje se trude da ostanu svoj na svome, na najbolji mogući način, tako što će raditi i angažovati celu porodicu i da rade za svoje bolje sutra“, rekao je Kozarev.  

Kozarev je Srbima novobrdskog kraja poručio da je svaki cilj dostižan ali da je potrebna vera u sebe i predanost, a da je država Srbija uvek tu da pomogne.

„Očekujemo novi investicioni ciklus na ovom prostoru posebno u poljoprivredi. Nastavljamo infrastrukturna ulaganja, gradnju a samim tim i nova radna mesta. Poruka je da sve možemo sve kada verujemo u sebe i da smo tu jedni za druge i da zajednički pobeđujemo na najbolji mogući način jedino uz dobru saradnju“, ponovio je on.

Naglasivši da su predstavnici lokalnih vlasti svakodnevno na terenu i da razgovaraju sa narodom o svim problemima predsednik Opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović je zahvalio Vladi Srbije na dosadašnjoj nesebičnoj pomoći. Poručio je da je primer porodice Pavić dobar pokazatelj u kom smeru treba da ide razvoj ove lokalne samouprave.

„Ulaganjem u poljoprivredu i proizvodnju zdrave hrane, što nam ovo područje omogućuje, kao i u razvoj turizma zahvaljujući istorijskim kulturnim spomenicima, smernica su nam u kom pravcu treba da se kreće razvoj naše opštine, čime bi obezbedili nova radna mesta i bolju budućnost za sve“, rekao je Ivanović.

Posle Novog Brda, posetu Kosovskom Pomoravlju Kozarev je nastavio obilaskom opštine Kosovska Kamenica.

Ivan Miljković    

Povezani članci

Back to top button