Крвави јануар за Србе из северног и средњег Баната

У Петровграду, данашњем Зрењанину, Кикинди и другим местима у Банату, 9. јануара 1942. године Немци су у Другом светском рату стрељали 150 комуниста и симпатизера партизана. Истог дана мађарске окупационе власти су почеле масовно хапшење и убијање Срба с друге стране реке Тисе. У Ђурђеву код Жабља, Шајкашу и Госпођинцима стрељано је 60 Срба.

У Зрењанину су фашисти погубили тридесет родољуба, српске и ромске националности, међу којима је било и скојеваца и партизана, заробљених у рацијама током јесени 1941. године у неколико места у Банату.

Они су стрељани у дворишту судског затвора и потом пренети на Житни трг, где су један дан висили на вешалима, у знак одмазде према акцијама антифашиста у овом граду и околини након априлске окупације.

Истог дана у Банатском Аранђелову, стрељано је 30 мештана тог села, Подлокања, Српског Крстура, Новог Кнежевца и Црне Баре.

Мађарски фашисти починили су 9. јануара 1942. године и злочин у Тителу. Организовали су рацију у којој су припадници мађарске окупационе војске, на дан Светог Стефана, зверски побили и бацили под лед на реци Тиси 59 Титељана, већином Срба.

Повезани чланци

Back to top button