Курти уочи сусрета са Вучићем: Дијалог за постизање споразума о међусобном признању

Косовски премијер Аљбин Курти каже да је на предстојећем састанку са Вучичем у Бриселу, који је најављен за 18. август, заинтересован за разговор о елементима општег оквира споразума Косова и Србије.

Шеф косовске владе је за Слободну Европу изјавио да има за циљ дијалог за постизањем споразума заснованог на међусобном признавању.

„Немамо званично саопштење о дневном реду. Али оно што смо разменили током комуникације са Жозепом Борељом, који је и потпредседник Европске комисије, јесте да треба да тежимо дијалогу за договор – не дијалогу за дијалог, већ дијалогу за договор – да овај споразум мора бити правно обавезујући и поред тога, споразум, који чини потпуну нормализацију, са узајамним признавањем у средишту разговора. У том смислу, заинтересован сам да 18. августа отворено разговарамо о саставним елементима општег оквира споразума који желимо да постигнемо дијалогом“, рекао је Курти.

После прошлонедељне напете ситуације прошле на северу збо блокаде путева, главни европски дипломата Жозеп Борељ позвао је Куртија и Вучића на састанак. Њих двојица ће сести у четвртак, 18. августа, годину дана након последњег састанка у јулу прошле године.

(извор: Слободна Европа)

Повезани чланци

Back to top button