Kurti uoči susreta sa Vučićem: Dijalog za postizanje sporazuma o međusobnom priznanju

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da je na predstojećem sastanku sa Vučičem u Briselu, koji je najavljen za 18. avgust, zainteresovan za razgovor o elementima opšteg okvira sporazuma Kosova i Srbije.

Šef kosovske vlade je za Slobodnu Evropu izjavio da ima za cilj dijalog za postizanjem sporazuma zasnovanog na međusobnom priznavanju.

„Nemamo zvanično saopštenje o dnevnom redu. Ali ono što smo razmenili tokom komunikacije sa Žozepom Boreljom, koji je i potpredsednik Evropske komisije, jeste da treba da težimo dijalogu za dogovor – ne dijalogu za dijalog, već dijalogu za dogovor – da ovaj sporazum mora biti pravno obavezujući i pored toga, sporazum, koji čini potpunu normalizaciju, sa uzajamnim priznavanjem u središtu razgovora. U tom smislu, zainteresovan sam da 18. avgusta otvoreno razgovaramo o sastavnim elementima opšteg okvira sporazuma koji želimo da postignemo dijalogom“, rekao je Kurti.

Posle prošlonedeljne napete situacije prošle na severu zbo blokade puteva, glavni evropski diplomata Žozep Borelj pozvao je Kurtija i Vučića na sastanak. Njih dvojica će sesti u četvrtak, 18. avgusta, godinu dana nakon poslednjeg sastanka u julu prošle godine.

(izvor: Slobodna Evropa)

Povezani članci

Back to top button