Куртијева визија статут ЗСО, приштински премијер је објавио на твитеру

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти објавио је на Твитеру своју визију статута Заједнице српских општина која, према његовој замисли, треба да буде „нетериторијалан пројекат“ и да признаје „уставне карактеристике Косовa„. 

Куртијева визија Заједнице српских општина (ЗСО) промовише „нетериторијални пројекат“, при чему ће „сви Срби на Косову бити функционално представљени у складу са принципом недискриминације и једнакости пред законом“.

На основу тог принципа, за који наводи да је у складу са њиховим правом гласа из тзв. косовског устава, Курти тврди да сви Срби могу да остварују право на слободно удруживање ради одбране или залагања за политичка, национална, културна, социјална и економска права и циљеве.

Куртијева визија ЗСО предвиђа и обезбеђивање „директног канала комуникације са владом у Приштини“, поред осталог, како каже, кроз учешће у Консултативном већу заједница.

Куртијевим нацртом предвиђа се и могућност да се ЗСО финансира из буџета владе у Приштини, међународних организација, институција трећих земаља и донација, поред осталог, како стоји у документу, и из Београда.

Како Курти наводи, све то „мора да прође кроз процедуре и прописе министарства финансија Косова“.

У документу се предвиђа могућност сарадње са свим институцијама, укључујући општине, у циљу подршке њиховом раду и мисији.

Курти у свом предлогу захтева да статут ЗСО „у потпуности признаје уставне карактеристике Републике Косово“ као што су, објашњава, поштовање независности, јединство институционалног система и територијални интегритет.

„Уз помоћ важећих закона пројекат ЗСО ће обезбедити могућност остваривања неких непрофитних услуга кроз стварање удружења у области културе, уметности, науке и образовања за изражавање, унапређење и развој српског идентитета“, наведено је у Куртијевом нацрту.

Пише да ће бити обезбеђена „процедура регистрације у владином органу одговорном за општу управу и процедура за поштовање закона Косова“.

Истиче да ће ЗСО обезбедити и промовисати „поштовање политичког плурализма, слободе говора, слободе удруживања и права на слободну одбрану политичког и верског идентитета Срба на Косову“.

На крају документа Курти помиње и „решеност две стране“ да остану посвећене томе да обезбеде да „невећинске заједнице суседних земаља живе у складу са истим стандардима заштите људских права који су уобичајени у демократским и кохезивним друштвима“.

Статут ЗСО, према Куртијевој визији, мора да буде „у складу са уставом тзв. Косова и одлуком уставног суда у Приштини од 23. децембра 2015“.

Такође, наводи Курти, статут мора да буде и у сагласности  гаранцијама бивше шефице европске дипломатије Федерике Могерини из исте године и декларацијом америчких званичника Дерека Шолеа и Габријела Ескобара од 30. јануара ове године.

Курти је синоћ, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и европским посредницима у Бриселу, рекао је да је нацрт статута  Заједнице српских општина, који је представљен на том скупу суштински неспојив са уставом тзв. Косова и изнео тврдњу да је „јасно да Србија настоји да успостави Републику Српску на Косову“.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button