Лавров поводом Аја Софије: Рачунамо да ће Анкара показати поштовање према православним верницима

Москва очекује да ће Анкара испунити своје обавезе везане за статус Аја Софије у Истанбулу као светске баштине под заштитом Унеска, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, преноси портал Балканист.

„Полазимо од тога да ће се турска страна, како су нас више пута уверавали, руководити принципима узајамног поштовања и показати поштовање према осећањима православних верника, те испунити обавезе које је преузела у вези статуса објекта, да ће га чувати и дозволити посете туриста и ходочасника“, рекао је руски министар спољних послова. 

Лавров је изразио наду да ће представници мисије Унесковог центра за светску баштину ускоро изнети своје стручно мишљење о радовима које изводи турска страна. 

„Надамо се да ће на основу резултата инспекције одржане од 5. до 9. октобра ове године бити одмах представљени закључци комисије, укључујући стручно мишљење о квалитету рестаурације које је извела турска страна, као и да ће бити изнето мишљење о неограниченим посетама храму за све вернике“, закључио је он. 

Турски државни савет 10. јула укинуо декрет владе из 1934. године којим је храму додељен статус музеја, након чега је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потписао декрет у коме се наводи да ће се Аја Софија сматрати искључиво џамијом. 

 Недавно се такође сазнало да је Главна управа при Министарству културе и туризма Турске расписала тендер за изградњу тоалета у Аја Софији, упркос чињеници да је професор историје Илбер Ортајли пре две године упозоравао на опасности од сличне врсте мешања у архитектуру здања. 


Извор
Балканист

Повезани чланци

Back to top button