Михољдан у Великој Хочи: Скромније али ипак свечано

Празник Светог Кирјака Отшелника који је у народу познатији као Михољдан данас је посебно свечано обележен у Великој Хочи крај Ораховца, где се од давнина празнује као сеоска слава.  

У односу на раније године скромније и са мање посетилаца због свеопште ситуације са вирусом корона, али једнако свечано, у Великој Хочи је обележен Михољдан, празник који означава крај бербе грожђа и почетак јесени.

Прослава је отпочео литургијом у цркви Светог Архиђакона Стефана у центру Велике Хоче коју су служили игуман манастира Светих Врачи у Зочишту архимандрит Стефан, уз саслужење јеромонаха Кирила Дечанца, јереја Николе Драгићевића из Косова Поља и ђакона Милана Станојевића из Ораховца.

Домаћин Момчило Столић, симболично је уручио део колач Ненаду Накалемићу чиме је он преузео обавезу домаћинства за наредну годину.  

Мештани Хоче али и гости из Ораховца крај својих капија изнели су гајбице овогодишњих слатких виноградарских плодова. На жалост, у односу на претходне године, било је много мање посетилаца како из централне Србије, тако и из осталих српских средина са Косова и Метохије.

Ове године је изостао културно уметнички програм који се традиционално организује на Михољдан. Иако је било много мање гостију мештани су се потрудили да се осети празнични дух па су на главну улицу изнели своје производе, грожђе, младо вино и сувенире.

И.Миљковић  – О. Радић

Повезани чланци

Back to top button