На извору – Горње Село

Окружено планинским венцем Шаре, подно превоја Превалац, а недалеко од пута који од Штрпца води ка  –Призрену, налази се Горње Село.

Ово планинско место, где ваздух мирише на снежне шарске врхове и прави је мелем за душу и тело, први пут се помиње у светоарханђелској повељи цара Стефана Душана из 1348. године.

„Према подацима из 1947. године, у Горњем Селу је  постојало 29 српских кућа и 71 муслиманска. До исламизације ових крајева дошло је после пада средњевековне српске државе, а посебно након Велике сеобе Срба“, наводи историчар Срђан Младеновић.

Данас, овде још увек живи десетак Срба, док је број Бошњака неколико пута већи.

Фото: Ризница

У Горњем Селу се налази црква Светог Ђорђа са добро очуваним иконописом који је рад призренских фрескописаца из 16. и 17. века. Тачно време њеног подизања није познато и претпоставља се да је много старија.

Песник Лазар Вучковић, који је несрећним случајем настрадао утопивши се у Охридском језеру 1966. године, рођен је у Горњем Селу. Вучковић  је сахрањен на сеоском гробљу где  му је подигнута биста. У његову част сваке године НИЈП „Панорама –Јединство“, где је млади песник својевремено радио као новинар, организује песничке сусрете “Лазар Вучковић“ , а часопис „Стремљења“ додељује књижевну награду „Лазар Вучковић“.

У седмој епизоди серијала документарних радио репортажа „На извору“ новинарска екипа портала „Ризница“ доноси причу о Горњем Селу на Шари у средачкој жупи.

Емисију подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Повезани чланци

Back to top button