На седници СБ УН и о Косову и Метохију

У Њујорку почиње 78. заседање Генералне скупштине Уједињених нација на којем ће се окупити више од 140 светских лидера и представника држава, међу њима и председник Србије Александар Вучић.

Током боравка у Њујорку, председник Србије имаће важне састанке на којима ће, како се очекује, главна тема бити ситуација на Косову и Метохији и Бриселски дијалог. Вучић ће се у четвртак обратити учесницима заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

У српској делегацији у Њујорку је и министар спољних послова Ивица Дачић, који је током првог дана, на маргинама заседања, имао билатералне састанке са шефовима дипломатија 18 држава.

Вишедневну посету Њујорку, где учествује на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, председник Србије започео је на пријему који је организовао немачки канцелар Олаф Шолц поводом 50. годишњице чланства Немачке у Уједињеним нацијама.

Том приликом састао се и са председником Швајцарске конфедерације Аланом Берсеом.

Председник током дана учествује на отварању генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, а присуствује и пријему који тим поводом организује Генерални секретар светске организације Антонио Гутерес.

Имаће важне састанке током наредних дана на којима ће, како се очекује, главна тема бити ситуација на Косову и Метохији и дијалог Београда и Приштине након неуспеле рунде преговора која је одржана прошле недеље у Бриселу.

Председник ће имати одвојене сусрете са Генералним секретаром Уједињених нација Гутересом, као и са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Такође ће присуствовати и неформалном ручку који за лидере Западног Балкана организује шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, а присуствоваће и традиционалном пријему који организује амерички председник Џозеф Бајден са првом дамом за светске лидере који су окупљени на заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

Председник ће такође имати важне билатералне сусрете.

Разговараће са председницима Јужне Кореје, Демократске Републике Конго, са председницима Суринама и других земаља Африке и Азије. Многе од њих нису признале једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Председник Србије Александар Вучић обратиће се Генералној скупштини Уједињених нација у четвртак и састаће се такође и  са потпредседником Европске комисије Марошем Шефчовичем.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button