Напето на северу, НАТО одобрио слање додатног војног појачања на КиМ

Напетост и страх, после акције специјалне интервентне јединице Косовске полиције, која је у болници у северној Косовској Митровици трајала читав сат и даље су присутни. Поверење не улива ни информације да је западна војна алијанска одлучла да додатно ојача своје снаге у јужној српској покрајини.

НАТО је одобрио слање додатног војног појачња због ситуације на Косову и Метохији али није саопштено колико ће нових војника бити распоређено нити из којих земаља.

Ненајављено, косовски специјалци су са десетак џипова, у иниформама и у цивилу наоружани дугим цевима упали у просотирје вешераја и котларнице у сутерену Интерне клинике.

У току насилне акције полиција није пронашла ништа сумњиво. За њима је остала срча од стакла разбијених улазних врата, узнемирени и уплашени лежећи пацијетни и забринуто болничко особље које их је смиривало исрпичао је директор КБЦ у Косовкој Митровици Златан Елек.

„На наше питање шта траже, није хтео да одговори, рекао нам је да жели да види и просторију у којој се налази видео надзор од улазне капије. Објаснио сам му и рекао да није било потребе за насилним упадом, да изазива узнемиреност код запослених, ученика који долазе на праксу, наших пацијената“, рекао је Елек.

Након обављеног претерса болничком раднику обезбеђења достављен је записник на албанском језику.

Поступак такозваних косовских специјалаца за доктора Драгишу Миловића је несумљиво покушај власти у Приштии да се и здавствени радници како и Српска православна црка доведу у везу са некаквим нечасним радњама.

 „Тражили су и да обиђу болницу, били су на интерном и хируршком одељењу, показали смо и залихе лекова, инфузионог раствора, све је то било за њих небитно. Све што смо причали да нам прети хуманитарна катастрофа и да не добијамо лекове, све то их не интересује. Више је акценат да се успешан рад овог здравственог центра запрља и упрља и каже да су и здравствени радници, као што се покушава са СПЦ, нешто што се треба оптужити и за шта треба рећи да није добро“, појаснио је Миловић.

ЕУЛЕКС ПОСМАТРАО

Полицијска акција на терену организована је у сарадњи са приштинским  Специјалним тужилаштвом и то, како је саоштено на пет локација на северу Косова и Метохије.

Тужилац Наим Абази рекао је да је косовска полицицја деловала на локацијама које се доводе у везу са потрпедседником Српске листе Миланом Радоичићем кога приштинске власти сматрају одговорним за инцидент у Бањској.  

Очевици акције у болничком кругу као и Српска листа тврде да је Еулекс током полицијске акције био је незаинтересован за дешавања на терену.

Из мисије Европске Уније у међувремену је саопштено да су њихове активности и надгледања спроведене у блиској сарадњи са косовском полицијом КФОР-ом и НАТО-ом.

Канцеларија за КиМ упозорава да приштински премијер Аљбин Курти користи догађаје од недеље из Бањске „као изговор за наставак терора на северу КиМ“, те да је акција изведена са јасним циљем да на северу Косова нема мира, нити да српска заједница може да живи нормално.

Српска листа је позвала грађане да остану мирни а медицинском и особљу предшколсек установе у чијој близини је обављена акицја кососвке полиције одали признање на томе што су храбро стали заштиту права пацијената и деце.

Слика убијених Срба
Фото: Ризница

ТЕЛА УБИЈЕНИХ СРБА НИСУ ЈОШ НИСУ ПРЕДАТА ПОРОДИЦАМА  

Након што је јуче у Приштини обављена идентификација Стефана Недељковића, Игора Миленковића и Бојана Мијаловића, тројице Срба који су 24. септембра убијени код Бањска од стране косовске полиције, породицама још увек није дозвољено да преузму њихова тела.

Како сазнајемо чека се ДНК анализа која још увек није урађена.

Фудбалски клуб Цверна Звезда породицама жртава у Бањској уплатио је помоћ од 10 хиљада евра. Како је наведено у саопштењу, клуб осећа моралну одговорност да у сваком тренутку буду уз српски народ на Космету.

(РИЗНИЦА)

Повезани чланци

Back to top button