Новинар и публициста, оснивач Народне радикалне странке, Пера Тодоровић

Српски новинар, писац и политичар Пера Тодоровић, један од оснивача Народне радикалне странке, аутор програма и статута странке умро је 24. октобра 1907. Крајем 1886. искључен из странке пошто је обновио лист Самоуправа и почео да напада радикале. Покренуо и до 1903. издавао Мале новине, први сензационалистички лист у Србији.

Петроније − Пера Тодоровић пореклом је био из добростојеће породице из села Водица у околини Смедеревске Паланке. Студирао је педагогију у Цириху, али је није завршио. У раној младости био је један од првих присталица Светозара Марковића. Као бриљантан говорник, Тодоровић је одиграо важну улогу у придобијању великог броја присталица Радикалне странке. Због Тимочке буне 1883. године, био је затворен и осуђен на смрт, али му је та казна замењена робијом. Странка га је избацила из својих редова због тога што је, на захтев краља Милана, који га је ослободио казне, покушао радикале да упути у правцу споразума с напредњацима и краљем (1886).

Од тада се бавио искључиво новинарством, уређујући свој лист „Мале новине“, први информативно-сензационалистички лист у Србији, због чега је био изразито неомиљен.

Заједно са Чедомиљом Мијатовићем измислио је серију текстова о Креманском пророчанству. У књижевности се највише бавио историјским темама и преводио је руског писца Николаја Гавриловича Чернишевског. Власник и уредник је Великог народног календара у сликама под именом Смиљевац од 1893. године. Календар је био изузетно садржајан.

Дела: Дневник једног добровољца, Силазак с престола, Карађорђе.

Повезани чланци

Back to top button