НВО „Актив“: Министарство здравља и Национални институт за јавно здравље да престану са крешњем Закона о употреби језика

НВО „Актив“ из Северне Митровиице захтева од Министарства здравља и Националног института за јавно здравље поштовање језичких права и Закона о употреби језика, те да у циљу заштите здравља свих особа на Косову обезбеде превод свих докумената и информација на српски језик.

У саопштењу медијима „Актив“  позива Канцеларију повереника да предузме мере у складу са својим надлежностима, како кршење Закона о употреби језика од стране институција не би постала пракса.

„Од почетка пандемије, информације које објављују Министарство здравља и Национални институт за јавно здравље доступне су готово искључиво на албанском језику, упркос значају који оне имају за заштиту здравља становништва. Министарство здравља већ месецима не ажурира верзију своје веб странице на српском језику. Страница КОВИД -19 коју је покренуло ово министарство готово је недоступна на српском језику. Национални институт за јавно здравље чак ни не поседује верзију веб странице на српском језику“, наводе из „Актива“

Такође напомињу и да су све објаве на страници ове институције на друштвеној мрежи “фејсбук” доступне искључиво на албанском језику док се саопштења за јавност Министарства здравља и Националног института за здравље достављају се медијима углавном на албанском језику без превода на српски језик.  

НВО АКТИВ и поједини медији су због се у претходном периоду обраћали Канцеларији повереника за језике поводом рада ових институција, али то није дало резултат.

“Будући да се поменуте институције не придржавају своје обавезе да све информације објављују и на српском језику, поставља се питање како грађани српске и других невећинских зајеница могу да “примењују њихове превентивне мере и препоруке” када о њима не могу да се информишу?“, питају из „Актива“

Влада Косова је 28. јула објавила Одлуку о новим мерама за спречавање ширења вируса корона. У Одлуци се, између осталог, наводи да су све особе на Косову дужна да “примењују превентивне мере и препоруке Националног института за јавно здравље и Министарства здравља”. Припадници српске и других невећинских заједница на Косову, међутим, не могу да се информишу о овим мерама и препорукама будући да се обе институције истичу у кршењу Закона о употреби језика и да не објављују информације на српском језику.

Повезани чланци

Back to top button