Оджана видео конференција техничке радне групе о оквиру Скопског процеса

Представници делегација Приштине, Београда, Скопља и Подгорице данас су одржали видео конференцију Техничке радне групе у оквиру међуинституционалне регионалне иницијативе ”Скопски процес”, саопштава Министарство за повратак и заједнице.

У организацији Мисије ОЕБС-а и УНХЦР иницијатива је покренута у циљу обезбеђивања трајних решења за сва расељена лица унутар и ван Косова.

Делегације су представиле напредак у обезбеђивању бољих услова за повратак и трајна решења у следећим областима: лична докумантација, имовинска права (приступ имовини), безбедност и дијалог, планирање и споровођење трајних решења за расељена лица и успостављање система за управљање подацима.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јеврић је током конференицје поновио да се право на повратак се не сме доводити у питање, као и да је актуелни тренутак и те како важан за повратак расељених.

„Важно је наставити регионалну иницијативу која значајно може допринети у спровођењу 12. тачке Вашингтонсог споразума, чији је део Скопски процес, а која се тиче обезбеђивања трајних решења за избеглице и интерно расељена лица. Питање повратка расељених односи се на владавину права и управо зато је важно константно радити на што бољем решавању овог проблема”, рекао је Јевтић током данашњег излагања.

Делегације Приштине, Београда, Скопља и Подгорице су постигле сагласност у погледу примене добре праксе и моделе које су већ дале конкретне резултате у погледу трајних решења за избегла и расељена лица кроз регионални стамбени програм који је реализован у региону у оквиру ”Сарајсвеског процеса”.

У току видео конференције је договорено оджавање форума на високом нивоу који би кроз „Скопски процес“ обезбедио политичку подршку спровођењу рагионалног стамбеног прогарама за збрињавање и интеграцију расељених и повратника на и ван Косова.

Повезани чланци

Back to top button