Омбудсман: Избори мирни и демократски

Институција Омбудсмана на Косову оценила је да се изборни процес у целости одвијао у мирној и деомократској атмосфери уз поштовање свих права бирача. Омбудсман је у саопшатењу за јавност похвалио косовску полицију на професионалној подршци изборном процесу коју је пружала током читавог дана.

Наглашено је и да су се углавном поштовале ати-ковид мере осим на поејдиним већим биралиштима.

“Нису на свим бирачким местима постојале могућности да се примени удаљеност између бирача, а такође и између администратора процеса. Овај проблем појавио се посебно на великим бирачким местима, где је прилив гласача био већи. Ипак, испоштовано је правило ношења маски и употребе дезинфекционих средства”, наведено је у извештају.

Додаје се да је било отежано гласање на појединим бирачким местима јер већина школа нема адекватно инфраструктурно решење за инвалиде. Будући да су се бирачка места углавном налазила на другом спрату, приступ биралиштима особа са инвалидитетом био је отежан.

Омбудсман похваљује опремељеност бирачким места гласачким листићима на Брајевој азбуци што је омогућило слепим лицима да гласају. 

Посматрачи Омбудсмана мониторисали су и институције у којима се налазе лица лишена слободе, попут притворских центара, поправних центара и затвор високе безбедности. Такође је надгледан и гласачки процес у домовима за старије особе и специјалним установама за негу лица где су гласање обављало уз помоћ мобилних тимова.

Више појединости о изборном процесу у свим његовим фазама, Омбудсман ће изнети у свеобухватном извештају, укључујући и извештавања медија у изборном дану.

Институција Омбудсмана  акредитовала је при Централној изборној комисији 43 службеника, који су распоређени у мобилне екипе надгледали процес гласања из перспективе људских права и слобода, у скоро свим општинама на Косову.

Повезани чланци

Back to top button