Омбудсман: Корона показала све недостатке система када су права деце у питању

Kосовски Омбудсман Хиљми Јашари је поводом првог јуна, Међународног дана дечијих права нагласио да су „права детета саставни део људских права те да је здрав развој деце од суштинске важности за добробит сваког друштва“.

Упркос томе, наглашава се у саопштењу Омбудсмана, чак и овај јун затиче децу у немогућности да потпуно уживају њихова права у готово свим областима живота

„Ситуација створена глобалном пандемијом Ковид-19 ставила је у први план све недостатке за остваривање ових права и продубила постојеће неједнакости. Социолошко – економски ефекти вируса и мере које су предузете за контролу пандемије утицале су на опстанак и здравље деце, безбедност, учење и потенцијални ризик од сиромаштва. Ови ефекти у интеракцији са другим факторима као што су пол, етничка припадност, ограничена способност и економски статус имали су различити утицај на децу. Пример је прелазак наставе са школске на онлајн наставу, где је утврђено да многа деца немају приступ технолошкој и интернет опреми, нарочито она из редова ромске, ашкалијске и египатске заједнице, као и деца са ограниченим способностима. За децу са ограниченим способностима, овај приступ је био тежи јер није било одговарајућих програма за њихове потребе“, закључује се у саопштењу народног адвоката.

У ово периоду, како се даље наглашава,  „уочене су потешкоће у приступу деце образовању, социјалним и здравственим услугама, али и насиље у породици се повећало, самим тим и насиље над децом. Живот без насиља није само основно право, већ и неопходни предуслов за добробит и физичко и ментално здравље детета“, подсећа институција Омбудсмана.  

„Поред Уставних обавеза и Конвенције о правима детета, Институција Омбудсмана упозорава све актере у институцијама одговорним за спровођење закона о заштити детета од 17. јула 2020. године, и захтева максималну посвећеност у заштити и гарантовању најбољег интереса за децу Косова“, закључује се на крају саопштења.

Међународни Дан детета обележава се 1. јуна а проглашен је на Светској конференцији за добробит деце 1925. године у Женеви. Тог дана 54 земље учеснице усвојиле су Женевску декларацију о правима детета.

Повезани чланци

Back to top button