Омбудсман: Пандемија узрок већем социјалном јазу и порасту насиља

Ковид 19 је погоршао економску ситуацију грађана Косова и повећао социјалне различитости али је директно утицао и на повећање броја случајева насиља у породици, наводи се у извештају Канцеларије Омбудсмана на Косову.

Косовски Омбудсман је представио посебан извештај у вези са утицајем пандемије Ковид 19 на људска права, чиме је, како се наводи у саопштењу, дат општи преглед изазова и посебних проблема са којима су се грађани суочили у области људских права.

Извештај „Здравствена ванредна ситуација и утицај пандемије ЦОВИД-19 на људска права” бави се утицајем ограничавајућих мера пандемије, нарочито на јавно и ментално здравље, на право за праведно и непристрасно суђење, насиље у породици, дечија права и утицај здравствене ванредне ситуације на живот деце, укључујући децу са инвалидитетом, и на социјална и радна права.

У извештају се закључије да су социјалне услуге, иако веома потребне у време пандемије, биле ограничене и праћене су бројним потешкоћама. Ситуацију је погоршало и закаснело објављивање редовних грантова којима се подржавају пружаоци социјалних услуга.

Додаје се да је током ограничавајућих мера, значајно порастао број случајева насиља у породици. Према налазима извештаја, 1915 случајева је забележено у 2019. години, а у 2020. године полицији је пријављено 2069 случајева насиља у породици.

С друге стране, Омбудсман је закључио да је пандемија утицала и на погоршање економског стања, продубљујући још више јаз социјалне неједнакости међу породицама.

Наводи се да је економско стање породица још више отежано са ризиком раста стопе сиромаштва.
Извештај доноси 22 препоруке које су упућене јавним органима како би се убудуће поштовали стандарди за људска права у свакој ограничавајућој мери која се може наметнути у ванредним ситуацијама.

Повезани чланци

Back to top button