„Она која распушта војске“ премијера нове представе на матичној сцени у Грачаници

Нова представа Приштинског народног позоришта „Она која распушта војску“ настала по Аристофановој комедији „Лисистрата“ у драматизацији и режији Бобана Скерлића премијерно ће бити изведена на матичној сцени у Дому културе у Грачаници у среду 30. Новембра у 20 часова.

„У намери да се изборе за мир, жене Хеладе се уједине у одлуци да ратницима са обе зараћене стране ускрате – секс. То овај Аристофанов комад чини политичким комадом у пуном смислу тог појма.

Оно што је трагедија те комедије писане пре више од 2.400 година јесте да је, на жалост, итекако актуелна и данас. Свет у којем су нормализована војна освајања, ратне трауме, претња атомском катаклизмом, живот у апартхејду и сила као модел за решавање конфликата заслужује побуну, макар она била и лисистратска утопија.

Да би Аристофанова сатирична жаока данас убола где треба, комад ваља читати прогресивно, из феминистичке, апсолутно пацифистичке и активно пацифистичке перспективе. То би заиста могао бити пут се преиспита Аристофанова теза да је једини начин да се спречи млаћење патријархалним фалусима управо закључавање женскости. Али и да се измере домети те побуне“, рекао је о представи редитељ Бобан Скерлић.

Сценограф је Горан Стојчетовић, костимографкиња Татјана Радишић, композиторка Ања Ђорђевић, асистент композитора и дизајнер звука је Владислав Рец, за сценски покрет је задужена Марта Бјелица, драматуршкиња је Кристина Ђуковић.

По Аристофановој „Лисистрати“ у представи „Она која распушта војске“ играју: Тамара Томановић, Ивана Ковачевић, Александра Цуцић, Аника Грујић/Антонела Васић, Милица Буразер, Милена Божић, Сара Пејчић, Бранко Бабовић, Бојан Стојчетовић, Милан Васић, Небојша Ђорђевић и Никола Ђорђевић.

Повезани чланци

Back to top button