Патријарх у Пећи: Нека нам срца буду испуњена топлином и љубављу (видео)

Највећи хришћаснки празник Рождество Христово патријарх српски проводи са верним народом свештенством и монаштвом  наше цркве на Косову и Метохији.

Празничну литургију патријарх је служио у Пећкој Патријаршији и након причешће пожелео свима да им срца буду испуњена топлином и љубављу баш као и пећина у којој је Богомладенац рођен.

„Али и да срца свих људи света постану пећина Христова како би онда љубав Његова грејући срца свих нас, читавог света постала основ царства небеског. Нека је срећан и блгословен празник Мир Божјји, Христос се роди“, рекао је Патријарх.

Божић је један од празника који Србе из Гораждевца, околних повратничких места али и из осталих делова Косова и Метохије и читаве наше земље окупља у Патријаршији.

Фото: Ризница

Председник завичајног клуба Пећанаца у Београду Горан Бојовић каже да се увек и радо враћа у родни крај.

„Како ми кажемо Пећ у срцу, срцем у Пећи и то довољно говори о нама. Наравно без наше мајке цркве, без старешинства Патријаршије, беу наше градске цркве – Митрополије ми смо само обични људи. Овде напунимо душе душом неких добрих ствари, добрих емоција и увек ћемо се враћати Пећи“, рекао је Бојовић.

Милена Парлић је пренела честитке у име директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића, фото: Ризница

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић присуствовала је Божићној литургији у Пећкој патријаршији. У име Владе Србије и директора Канцеларије Петра Петковића, коме Приштинске власти не дозвољавају долазак честитала је празник.

„Оно што мора да знају они који тренутно одлучују о нашим празновањима и о нашим окупљањима а то је да ни један административно прелаз никада неће моћи да одвоји, не само директора Канцеларије већ и све представнике Владе Републике Србије од свог народа. Ми смо данас мислима једни са другима, духовно повезани и делима овде са својим народом и са својм црквом. Ни један пламен мржње не може угасити пламен љубави и пламен вере. Празнична литургија служена је у свим храмовима Епархије рашко призренске на Косову и Метохији.

И. М.   

Повезани чланци

Back to top button