Patrijarh u Peći: Neka nam srca budu ispunjena toplinom i ljubavlju (video)

Najveći hrišćasnki praznik Roždestvo Hristovo patrijarh srpski provodi sa vernim narodom sveštenstvom i monaštvom  naše crkve na Kosovu i Metohiji.

Prazničnu liturgiju patrijarh je služio u Pećkoj Patrijaršiji i nakon pričešće poželeo svima da im srca budu ispunjena toplinom i ljubavlju baš kao i pećina u kojoj je Bogomladenac rođen.

„Ali i da srca svih ljudi sveta postanu pećina Hristova kako bi onda ljubav Njegova grejući srca svih nas, čitavog sveta postala osnov carstva nebeskog. Neka je srećan i blgosloven praznik Mir Božjji, Hristos se rodi“, rekao je Patrijarh.

Božić je jedan od praznika koji Srbe iz Goraždevca, okolnih povratničkih mesta ali i iz ostalih delova Kosova i Metohije i čitave naše zemlje okuplja u Patrijaršiji.

Foto: Riznica

Predsednik zavičajnog kluba Pećanaca u Beogradu Goran Bojović kaže da se uvek i rado vraća u rodni kraj.

„Kako mi kažemo Peć u srcu, srcem u Peći i to dovoljno govori o nama. Naravno bez naše majke crkve, bez starešinstva Patrijaršije, beu naše gradske crkve – Mitropolije mi smo samo obični ljudi. Ovde napunimo duše dušom nekih dobrih stvari, dobrih emocija i uvek ćemo se vraćati Peći“, rekao je Bojović.

Milena Parlić je prenela čestitke u ime direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, foto: Riznica

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić prisustvovala je Božićnoj liturgiji u Pećkoj patrijaršiji. U ime Vlade Srbije i direktora Kancelarije Petra Petkovića, kome Prištinske vlasti ne dozvoljavaju dolazak čestitala je praznik.

„Ono što mora da znaju oni koji trenutno odlučuju o našim praznovanjima i o našim okupljanjima a to je da ni jedan administrativno prelaz nikada neće moći da odvoji, ne samo direktora Kancelarije već i sve predstavnike Vlade Republike Srbije od svog naroda. Mi smo danas mislima jedni sa drugima, duhovno povezani i delima ovde sa svojim narodom i sa svojm crkvom. Ni jedan plamen mržnje ne može ugasiti plamen ljubavi i plamen vere. Praznična liturgija služena je u svim hramovima Eparhije raško prizrenske na Kosovu i Metohiji.

I. M.   

Povezani članci

Back to top button