Пчела, радна, вредна и медна

Пчела је једини инсект на свету који производи храну коју једу људи. Она попут човека живи у друштву или заједници и другачије не би могла да опстане у природи. Топли јесењи дани заиста јој одговарају. Користи сваки тренутак лепог времена да за зиму прикупи што више полена и припреми себи храну.

Блиско су сродне са осама и мравима, а њихова главна особеност је да за исхрану сакупљају полен као извор беланчевина и цветни нектар као извор угљених хидрата.

На земаљској кугли постоји близу 20.000 врста пчела које су у седам фамилија распрострањене по читавом свету. Најпознатија врста је европска медоносна пчела.

Пчеларством се људи баве миленијумима, још од времена старог Египта и античке Грчке.

Јесте ли знали да:

  • пчела радилица у сезони живи 30-45 дана, а матица, која дневно излегне јајашца до три своје масе, и до седам година.
  • При сакупљању нектара и пелудног праха пчела посети дневно око 1.000 цветова, а јака и здрава пчелиња заједница у току једног дана може опрашити до 3.000.000 цветова.
  • Научници одавно знају да су пчеле друштвена бића, али сад су открили да у друштву радо и попију. Чини се да пчеле, баш као и људи, највише воле јака алкохолна пића. Кад им је понуђен избор између најачег могућег шећерног раствора и 80-постотног алкохола, пчеле су стале у ред за шанком. „Чак смо их успели наговорити да попију чисти етанол“, рекао је Чарлс Абрамсон са универзитета Оклахома. „То, колико знам, не би направило нити једно друго живо биће, чак ни студент.“ Научници претпостављају да пчеле, које имају врло развијене друштвене структуре, лече своје алкохоличаре, баш као и људи. Оне своје преступнике изолују. Истраживачи сад испитују лекове којима би могли лечити пчелињи пороци.
  • Све пчеле производе добар и здрав мед. Лош мед резултат је индустријског начина пуњења или лошег и необразованог пчелара
  • Мед је најсигурнија храна јер већина опасних бактерија уопште не могу да живе у меду.

Повезани чланци

Back to top button