Политика: Све мање наде у правде за жртве „жуте куће“ и других злочина ОВК

Оптужнице против ОВК налазе се на стакленим ногама, пише данашња Политика, наводећи да из Хага јуче није било информација о потврђивању оптужнице против злочина ОВК.

Шестомесечни рок који закон даје судији за претходни поступак да преиспита оптужницу истекао је у понедељак, а суд се и даље не оглашава. Да је оптужница потврђена суд би требао да саопшти имена оптужених и наведе злочине за које се терете. Како то није учињено нити је иједном речју јавност обавештена зашто се о оптужници, за коју се сазнало још 24. фебруара и даље ћути. Разлози изостанка објашњења могу само да се претпоставе, наводи најстарији српски лист.

Да ли је одбачена, потврђена или враћена тужиоцу да је допуни, остаје тајна. Са сигурношћу се може рећи једино да та одлука о судбини прве оптужнице јесте донета, мада је Хаг крије.

Београдски лист наводи да му је у хашком суду потврђено да оптужница остаје поверљива иако је поменути рок истекао. Правилима суда у начелу, како је објашњено, предвиђено је да судија може да наложи привремену поверљивост одређених докумената из разлога безбедности, уколико је то у интересу поступка,  

Повезани чланци

Back to top button