Politika: Sve manje nade u pravde za žrtve „žute kuće“ i drugih zločina OVK

Optužnice protiv OVK nalaze se na staklenim nogama, piše današnja Politika, navodeći da iz Haga juče nije bilo informacija o potvrđivanju optužnice protiv zločina OVK.

Šestomesečni rok koji zakon daje sudiji za prethodni postupak da preispita optužnicu istekao je u ponedeljak, a sud se i dalje ne oglašava. Da je optužnica potvrđena sud bi trebao da saopšti imena optuženih i navede zločine za koje se terete. Kako to nije učinjeno niti je ijednom rečju javnost obaveštena zašto se o optužnici, za koju se saznalo još 24. februara i dalje ćuti. Razlozi izostanka objašnjenja mogu samo da se pretpostave, navodi najstariji srpski list.

Da li je odbačena, potvrđena ili vraćena tužiocu da je dopuni, ostaje tajna. Sa sigurnošću se može reći jedino da ta odluka o sudbini prve optužnice jeste doneta, mada je Hag krije.

Beogradski list navodi da mu je u haškom sudu potvrđeno da optužnica ostaje poverljiva iako je pomenuti rok istekao. Pravilima suda u načelu, kako je objašnjeno, predviđeno je da sudija može da naloži privremenu poverljivost određenih dokumenata iz razloga bezbednosti, ukoliko je to u interesu postupka,  

Povezani članci

Back to top button