Поплављена породица Максимовић из Радева: Крсна слава се не прекида шта год да се деси

Велики број домаћинстава на централном Косову био је поплављен после Божића. Грачанка, Јањевка, Ситница, Дреничка река али и потоци, после вишедневних падавина су набујали. Преплављене су бројне куће, дворишта и оранице у Грачаници, Лапљем Селу, Преоцу, Доњој и Горњој Гуштерици, Угљару, Кузмину, Скуланеву, Лепини, Добреву, Сувом Долу. Породица Максимовић из Лепине једна је у низу која се 11. јануара суочила са суровом снагом воде.

Крсна слава, као и презиме, преноси се с колена на колено. Традиција прослављања се не прекида чак и када тешка невоља и мука притисну породицу слављеника.

Фамилија Максимовић из Радева у околини Липљана данас прославља Светог Јована Крститеља. Иако су недавно поплављени, а Ситница им причинала велику штету, Зорица је умесила славски колач и скувала жито, домаћин Ђорђе је наточио вино, запалио славску свећу, окадио софру. Са сином, снајом и две унуке Ђорђе и Зорица су се захвалили свецу заштитнику што их је сачувао од већих невоља и помолили се да помогне.  Ову порподицу обишли смо уочи Светог Јована, премрзли и очајни покушавали су да колико је то могуће санирају последице поплава.

Као и многе породице из других села у приобаљу Ситнице, Максимовићи су те једанаесте јануарске ноћи беспомоћно гледали како им неукротива река плави двориште, улази у куће, помоћне објекте, штале, пчелињак. Све оно што су годинама и с муком стварали вода је носила пред собом.

Ђорђе Максимовић не памти да су икада биле овакве поплаве, а превалио је 74 лета преко својих леђа.

Штета коју је необуздана Ситница направила овом али и осталим домаћинствима у Радеву је огромна. Уништен пчелињак, подављена ситна живина као и шест прасета старих свега неколико дана, сведоче о неукротивој снази некада тихе равничарске речице. Ђорђева супругу Зорица је тежак астматичар, хладноћа, дебео минус, влага у кући само јој погоршавају здравствено стање. Највише брине, каже, како ће прославити крсну славу, Светог Јована Крститеља.

Пријатељи и родбина Маскимовићима су понудили смешај док се вода не повуче, а мраз и хладноћа мало попусте. Међутим, Ђорђе не жели нигде из свог дворишта и куће.

У Радеву је поплављено шест домаћинстава. Ситница се полако вратила у корито и наставила у сусрет Лабу, мутна, тиха и хладна, попут змије вијуга и увија се косовском равницом. Иако делује безазлено, бар по једна генерација упатмти њену ћудљиву природу. У позну јесен или рано пролеће уме да  надође и у трен се разлије из корита, плавећи све што јој се тада нађе на путу.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button