Празник Свете Ане прослављен у Великој Хочи

Свечаном литургијом у цркви Свете Ане у Великој Хочи код Ораховца  обележен је празник ове светитељке.

Мештани Велике Хоче и Ораховца присуствовали су у порти цркве Свете Ане обележавању празника светитељке, која је у народу познатија као мајка пресвете Богородице.

На празник Успења Свете Ане парох призренски Јован Радић, јеромонах Кирило Дечански и ђакон Милан Станојевић служили су свету литургију.

„Ми се данас налазимо овде пред овом светињом која је посвећена Светој Ани у којој прибегавамо молитвама њој, а она свакоме по својој вери помаже. Знамо колика је чуда учинила ова светитељка, не само у овом селу већ и у читавој околини. Свима који су јој искрено молили да им подари пород, она је помогла, многа деца су се родила захваљујући молитвама упућених њој.  Зато и ми мештани Велике Хоче, Ораховца, читаве околине и читаве Метохије увек треба да се молимо мајци Пресвете Богородице и самој Пресветој Богородици као мајци, јер знамо да је мајка биће најсличније Богу. Према речима Владике Николаја као што Бог ствара човека тако и мајка рађа човека, брине се о њему, васпитава га да буде добар човек и шаље у свет“, рекао је у беседи парох призренски Јован Радић.  

После литургије обављено је освећење и резање славског колача. Овогодишњи домаћини Дарко Лукић и Зоран Шавелић приредили су трпезу љубави за све посетиоце, а симболичним узимањем дела колача Александар Ђукарић и Славиша Грковић преузели су улогу домаћина славе за наредну годину.

Успеније Свете Ане СПЦ слави 7. августа но њен главни празник је 9. септембра под којим је датумом написана и служба њена и житије.

Света Ана је било из колена Левијева, ћерка Матана свештеника и Марије из града Витлејема.

Њени родитељи су поред ње имали још две кћери: Марију која роди Саломију, и Совију која роди Свету Јелисавету, мајку Светог Јована Крститеља.

После дугог и богоугодног живота упокојила се Света Ана, мајка Пресвете Богородице, у дубокој старости.

Празнује се још 9. септембра и 9. децембра.

И.Миљковић

Повезани чланци

Back to top button