Пред одлазак у Њујорк Вучић код патријарха

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је јутрос у Храму Светог Светог Саве на Врачару служби коју је служио патријарх Порфирије пред Вучићев пут у Њујорк, а поред молитве поглавар СПЦ је поручо да ћемо тамо снажно подићи свој глас против историјског ревизионизма и против тога да српски народ буде проглашен за починица геноцида.

Патријарх Порфирије је у обраћању пожелео председнику Вучићу, пред данашњи пут у Њујорк, да има мудрости и одлучности да сведочи истину.

Порфирије је нагласио да су све жртве ратова на овим просторима једнако вредне поштовања и молитвеног сећања и додао да је то један од неопходних предуслова за мирну будућност међу људима и народима на овим просторима.

„Сабрали смо се да се помолимо пред ваш пут у Њујорк. Данас снажно подижемо свој глас против историјског ревизионизма и да српски народ буде проглашен за починиоце геноцида. Налазимо се у искушену пред највећим међународним форумом, молимо се да вам Бог да снаге да на најбољи начин заступате наш народ. Да имате мудрост и одлучности да сведочите истину. Нека вас Бог благослови“, поручио је патријарх у беседи.

Нажалост, на те злочине по српским селима у којима су затиране целе породице и који су се континуирано дешавали од 1992. до 1995. године, не обазиру се предлагачи резолуција, рекао је патријарх и додао да, по њима, постоји ексклузивно право на жртву и бол.

Фото: Х

„По нама, све невине жртве су невине жртве, биле оне муслиманске или хрватске или пак српске, што ‘мудро’ прећуткују савремени ревизионисти и непријатељи историјске истине, који двоструким аршинима селективно додељују ексклузивно право на бол и жртву. На тај начин остављају свима нама који живимо на овим просторима камен спотицања за будућност“, истакао је патријарх.

„То је један од неопходних предуслова за мирну будућност међу људима и народима на овим просторима“, поручио је патријарх.

У Храм су дошли и председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Србије Милош Вучевић, министар спољних послова Марко Ђурић и министар без портфеља Ненад Поповић.

Након беседе Вучић и Додик су запалили свеће у Храму.

Вучић је навео да је пред пут у Њујорк затражио благослов од патријарха српског Порфирија и помолио се Богу у нашој светињи – Храму Светог Саве у Београду.

„Силни су они који су против нас, али Србија је наша највећа светиња. Много је лажи, али је истина једна и вечна. Наша тробојка ће се поносно вијорити у Њујорку, а под њеним окриљем ће нову енергију у залагању за праведнији свет наћи све слободарске земље, све нације које се боре за достојанство и правду, која је дуго била обесмишљавана и понижавана. Живела Србија!“, написао је Вучић на Инстаграму.

Председник Републике Српске Милорад Додик објавио је на Твитеру заједничку фотографију са Вучићем, уз поруку: „Српска и Србија су увек заједно и снажно смо пружили подршку председнику Вучићу. Живела Србија и живела Српска!“.

Вучић је јуче најавио да ће данас, у седам сати, кренути редовном линијом Ер Србије за Њујорк, а да ће се пре пута састати са представницима Срба из целог региона.

Вучић је рекао да у Њујорку предстоји велика борба.

„Имаћу много састанака, а у четвртак ћемо да се боримо сви заједно. Рекао сам и људима који иду са мном, ако нису спремни да се боре, ако мисле да је то уобичајени пут, да не иду. Они који су спремни да се боре, на сваки начин, да само они пођу“, рекао је председник Вучић.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button