Премијера дуо драме „Поломљено ребро“ – како се извући из раља насилника

Колико посесивност потпомогнута личним фрустрацијама може да кулминира насиљем и наизглед складну и романтичну љубавну везу претвори у кошмар и заточеништво, показали су нам млади глумци Приштинског народног позоришта Тамара Томановић и Јанко Цекић, који су су пред публиком у Грачаници премијерно одиграли представу симболичног назива „Поломљено ребро“.  

Прву верзију дуо-драме која је своју Јутјуб премијеру доживела 25. новембра пошле године режирали су Милан Добрич и Тамара Томановић. Више од 2.500 хиљаде људи који су за кратко време, на овој мултимедијалној платформи, одгледали снимак предсатаве, били су сигнал ауторима да исту могу да поставе и у позоришту. Надица Ђорђевић је дописала текст, а млади Јанко Цекић, који игра насилног момка, у позоришој верзији се потписује с као редитељ.

Фото: Ризница

„Када смо у новембру кренули са припремама, приступили смо послу позоришно, детаљном радњом на односима, ликовима, говорним радњама, свиме што је потребно да би се урадио ваљан посао. Онда на крилима тог успеха имате јутјуб премијеру за коју нисмо очекивали да ће имати такав одјек. После свега смо оптимистично ушли у рад представе, тако да није било посебно тешко радити на њој“, признаје Цекић.

Глумица Тамара Томановић наглашва да су били поведени идејом да поводом обележавања Међународног дана против насиља над женама направе представу која ће послати јасну порку .

Тамара Томановић игра злостављану девоку, фото: Ризница

„Желели смо да покажемо шта покреће насиље и због чега жена остаје у једном тако болесном односу са мушкарцем –  зашто не одлази? – како не уме да пронађе помоћ или излаз и шта се деси на крају па она реши да пријави насиље“, прича Томановићева.

Тема болна и те како пристна у друштву, а порука је да некада најбоље чувана тајна не сме да остане скирвена између четири зида. О насиљу треба да се јавно проговори и затражи помоћ стручњака. Борба коју свака жена, жртва насиља води са демонима страха у себи, све док се не одважи да злостављача пријави, млада глумица је успешно пренела публици, заједно са поруком да се насиље не сме трпети.

„Мени је доста жена са животним искуством писало да се захвали на представи. Ја уопште нисам била свесна шта ми покрећемо и какву тему почињемо да обрађујемо и да радимо. Тек сада схватам колико је ова дуо драма значајна. Када знате да за циљ имате поруку, а да она значи стоп насиљу! – Пријави насиље! – Ниси сама! – Не ћути! – онда није битно колико је тешко, битно је да се порука пренесе, да што више људи схвати суштину“, прича Томановићева.

Јанко Цекић, фото: Ризница

Коментар, који се после громогласног аплауза чуо међу женским делом публике како поред себе никада не би пожеле момка каквог је у престави тумачио Јанко Цекић, најбоље говори да је млади глумац успешно оживео лик насилног момка.  

„Постоји нешто у глумачлком свету, a то је да је увек примамљивије играти негативце. Ово је био прави глумачки изазов јер лик који тумачим је била тотална непознаница за мене у мушко женским партнерским односима. Иза ове улоге стоји велики индивидуални рад и копање по себи како би се дошло до тог уверљивог резултата“, рекао је Јанко.  

После успеха у Грачаници за данас и сутра је најављена премијера у Митровици у Студенском центру, после чега ће „Сломљено ребро“ доживети и своју београдску премијеру.

Представу  је подржао Популациони фонд УН (УНФПА).

И.Миљкоивић

Повезани чланци

Back to top button