Радионица декупажа за децу у Ораховцу

У храму Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, а у организацији тамошње Гимназије јуче је са благословом оца Милана Станојевића, одржана радионица декупажа. Радионицу је одржала Радмила Миљковић, професорка српског језика и књижевности у средњој саобраћајној школи у Грачаници и вишестрани уметник.

На иницијативу професорке Марије Јанићијевић у средњој школи у Дољевцу код Ниша прикупљена су средства за набавку потребног материјала.  Радионица је окупила двадесеторо деце и неколико њихових наставника.

Деца су кроз учење направила по једну кутију за накит или послужавник у декупаж техници. Професорка Радмила није крила одушевљење што је добила прилику да ради са децом у Ораховцу. Она за Радио Гораждевац каже да су осмеси деце потисли све тужно што је носила у себи.

„Мени је други пут да сам овде у Ораховцу, једном сам долазила са колегама и ђацима из школе и ево данас опет. Заиста сам силно желела да будем овде, да осетим ваш живот, ваш гето, али када сам видела осмехе на лицима ове деце, све оно што је било некако тужно у мени, ти осмеси су потисли. Деца су ме очарала, на њиховим лицима нисам видела тугу. Драго ми је што сам могла да будем део вас, да их чујем како причају, како се смеју и имају много више љубави и воље него што сам очекивала“, казала је Радмила

Радмила Миљковић је техником декупажа почела да се бави пре шест годна. Како каже, од детињства је привлаћи љубав према уметности.

“Од детињства сам имала афинитета према уметности, према цртању и према сликарству, и поред тога што сам завршилила факултет и радим као професор српског језика и књижевности, сваки слободан тренутак користим за бављење декупажом или сликање. Деца су данас била одушевљена. Први пут се срећу са декупаж техником, а она пружа могућност да себе изразимо и толико изразимо своју креативност и своју љубав према уметности, према бојама, према шаренилу. Ова техника улива некакву радост у нама самима и ствара је, зато што сам то осетила на својој кожи и заиста је то тако и мени није досадило после више од пет година. И у дечјим очима сам видела знатижељу, заинтересованост и надам се да ће неко од те деца касније заиста желети да се бави овом техником и да њихове маме створе мале бизнисе од овог кутија, да спојимо лепо и корисно”, рекла је Радмила.

Богољуб Шутаковић иде у трећи разред ОШ “Доситеј Обрадовић” у Ораховцу. Он је са млађом сестром Даријом и мајком Дамјаном уживао на радионици.

“Много ми је било лепо. Урадио сам кутију за накит и волео бих да се радионица настави, да се сваке недеље овако дружимо и учимо”, рекао је Богољуб.

Професорка српског језика и књижевности, Оливера Радић, каже да је ово само једна у низу активности које њена школа организује.

“До сада смо организовали радионице сликарства и мозаика, неколико такмичења из области фотографије, сликарства и писане речи, изложбу старих фотографија, подржавали рад школе фудбала, угостили глумца Петра Божовића и професора Владимира меденицу, који су нам одржали предавања на о владици Николају и на тему ћирилице и сл. Ова радионица декупажа је спојила три школе из различитих места. Мешовиту средњу школу из Дољевца, Грађевинско саобраћајну школу из Грачанице и нашу Гимназију, а на радост деце не само средњошколског ве и основношколског и предшколског узраста. Циљ нам је да децу удаљимо са мобилних телефона и вратимо неким традиционалним вредностима”, каже Оливера.

Јелена Дедић, мајка девојчице која је похађала ову радионицу, каже да је Сташа пресрећна и захвалила се организаторима.

“Моја Сташа је пресрећна. Велику захвалност и наклоност од наше стране за људе који су организовали радионицу, По Сташи видим испуњење срећом, задовољство и више пута ми је поновила како је добра тета Радмила која их је учила декупажу. Све о њој прича”, казала је Јелена.

(Радио Гораждевац)

Повезани чланци

Back to top button