Седамнаести март – истина која се не може ни прикрити ни релативизовати

Мартовски погром, колико год да нам је био тежак ударац, још више нас је обавезао да истрајемо и останемо као свој на своме и оно што је наше не препустимо другима који су храбри само када су пред њима незаштићени и немоћни“, рекао је владика рашко – призренски Теодосије на академији „На заборав немамо право“ која је у знак сећања на мартовско насиље на Косову и Метохији одржана у Грачаници.

Подсетивши на то да је 17. марта 2004. године много старог изгубљено али да је црква брзо донела одлуку да се порушено и обнови, владика је рекао да обновљено засијало још сјајније и лепше.

„Наше светиње сведоче да нас никакво насиље и претња не могу натерати да наслеђено оставимо и препустимо онима који нису имали поштовања ни према светињи часног крста као и ни према иконама и гробовима покојника“, рекао је владика Теодосије.

Фото: Ризница

Приметио је да је апсурдно што управо они, који су тих дана отворено подржавали насиље или ћутали, надајући се да ће Срби масовно напустити КиМ, сада међу првима тврде да су наше светиње албанске, а на српске.

„Питамо се зашто су онда уништавали оно што сматрају за своје. Зашто су све цркве у граду Призрену тако бесомучно пљачкане и паљене. На то питање они немају одговор јер је само ово питање најбољи одговор свима који негирају наше историјско присуство на Косову и Метохији“, рекао је епископ рашко – призренски.  

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић је рекла да генерације и генерације Срби са Косова и Метохије и даље живе 17. март као значајни датум и тачку наше историје коју више нико не може нити да прикрије нити да релативизује.

„Не смеју се релативизовати стравични злочини прама српском народу. Ми ћемо ту истину да бранимо и сведочимо исто онако како сведочимо нашу веру у Христу, спасење и како сведочимо косовски завет. Одбрана истине у свету кога многи данас називају светом пост истине наша је света дужност“, рекла је Шубарић.

Фото: Ризница

Пре почетка академије у Галерији грачаничког Дома културе отворена изложба уметничких радова насталих на ликовној колонији „Јесен у Призрену“ која је јесенас одржана у манастиру Светих Архангела.

Уметник из Београда Бојан Савић је отворио изложбу док је директор Дома културе Живојин Ракочевић нагласио да су 17. март и погром печат на духу, души и бићу нашег народа.

„Шта ћемо урадити са тим печатом. Ви сте данас дошли на једну изложбу која покушава решити проблем тога печата на креативни, стваралачки, хришћански начин. Слике које ви видите на овим зидовима су ожиљци и сваки уметник који је стварао у Призрену на развалинама Светих Архангела залечио је неки зид, досликао је неку муку, исписао је тренутак светости и обнове. Обнове као кључне речи нашег опстанка. Обнове града и храма, два кључна симбола нашег народа, одакле смо кренули и где треба да идемо после свих разарања“, рекао је Ракочевић.

Представници Српске листе, представници Срба у косовским институцијама и локалној самоуправи, представници и чланови удружења породица киднапованих и несталих лица, јавни радници  као и многобројни грађани Грачанице и околине присуствовали су академији организованој у спомен на мартовско страдање Срба на Косову и Метохији.

Фото: Ризница

Пре подне је у манастиру Грачаница владика рашко – призренски Теодосије одржао помен жртвама мартовског погрома. У колони коју су предводили владика Теодосије и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић са српским политичким представницима, грађани су носећи белу ружу у рукама прошетали главном улицом у Грачаници до уметничке инсталације «Мисинг» испред које су положили цвет одајући на тај начин почаст пострадалима у мартовским немирима 2004. године на Косову и Метохији.  

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button