Стано: Именовање Ненада Рашића разочарење и није у сагласности са Уставом

ЕУ и 27 држава чланица позивају Приштину да поштује све процедуралне кораке када се именује министар који долази из невећинске заједнице и да именовања министара буду у сагласности за косовским уставом, изјавио је портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано.

Стано је додао да је именовање Ненада Рашића за њих разочарење, јер не испуњава оно што је предвиђено уставом.

„Усклађеност са уставом је кључан захтев и очекујемо од Косова да се тога придржава. Рекли смо веома јасно око именовања Ненада Рашића, као министра, да је витално важно да сва министарска именовања буду у сагласности за уставом Косова. ЕУ и 27 држава чланица позивају Косово да поштује све процедуралне кораке када се именује министар који долази из невећинске заједнице. То треба да се поштује“, рекао је Петер Стано на конференцији за новинаре.

Указао је и да свих 27 држава чланица ЕУ очекује европско понашање, било да се ради о реторици, акцији или решавању проблема.

„Што се тиче Косова, ми смо јуче коментарисали потез. У оквиру дијалога између Београда и Приштине међусобно поверење је кључно“, додао је портпарол.

Поновио да је да „треба имати европско понашање када имате европске аспирације, а то подразумева уздржавање од унилатералних корака, од корака који доносе ескалацију и тражити решења на европски начин“.

Стано је оценио и да је ситуација на терену „крхка“.

„Имали смо ескалацију и ЕУ је позвала две стране да смире тензије после унилатералних корака и провокација. Безбедносна ситуација на терену је крхка и то мора да се има на уму. Свака акција која може да повећа тензије, мора да се избегне. Подсећам на позив ЕУ и 27 држава чланица упућен обема странама да раде на враћању косовских Срба у институције у складу за обавезом договора“, истакао је Стано.

Што се тиче самита у Тирани између ЕУ и Западног Балкана, портпарол Европске комисије Ерик Мамер је изјавио да је самит ЕУ–Западни Балкан веома важан и да очекују да сви лидери Западног Балкана буду присутни заједно за лидерима ЕУ институција и лидерима држава чланица.

Стано је на ово додао да је овај самит посебно важан у данашњим геополитичким условима и за прави пут у региону.

Такође, нагласио је да је посета специјалног представника Мирослава Лајчака Београду и Приштини, која се најављује за идућу седмицу, „наставак његових претходних разговора прошле недеље“.

„Он је често у региону, путује кад год је то неопходно да се сретне са партнерима и ова посета је део његове радне агенде“, рекао је Стано одговарајући на питање да ли је та посета била раније планирана.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button