Станоје Главаш ослободио Прокупље

У Првом српском устанку, код Делиграда, Срби су 3. септембра 1806. године  победили турску војску, а војвода Станоје Главаш ослободио је Прокупље.

 У Првом српском устанку, по налогу Карађорђа а у циљу обезбеђења позадине код Делиграда Станоје Главаш је са 2.500 пешака, 500 коњаника и једним дрвеним окованим топом 8.септембра 1806.године ослободио Прокупље од Турака, а већ сутрадан устаници су ослободили и Куршумлију. Та слобода је била краткотрајна.

 На коначно ослобођење од Турака Прокупље ће чекати до 18.децембра 1877.године. У Другом Српско-Турском рату 1877/78. године јединице Ибарске дивизије под командом Стевана Биничког продрле су у Топлицу и на дан Светог Николе ослободиле Прокупље.

Други српско-турски рат донео је коначно ослобођење Топлици после 423 године робовања под Турцима, али ће Топлица за свој коначни статус стрепети све до Берлинског конгреса (13.јуна до 13.јула 1878.године) по чијим одлукама Србија добија независност, а Топлица је припојена матици Србији.

 Убрзо по ослобођењу Прокупље постаје седиште Топличког округа са срезовима: Прокупачким, Куршумлијским, Ибарским и Вучитрнским, а по враћању Косова Турској 1879.године Топличком округу се припаја Добрички и Јабланички срез.

После ослобођења од Турака у Топлици долази до етничких промена. Још у току рата, а и касније, готово целокупно муслиманско становништво (Турци, Арбанаси и Черкези) иселило се из Топлице. У напуштена насеља враћа се српски живаљ који је раније напустио своје огњиште. Али Топлицу насељавају и Срби из других крајева и Црногорци. Насељавање Топлице је трајало све до почетка XX века. Српска влада, да би спречила стихијност у насељавању, донела је неколико закона о насељавању.

Повезани чланци

Back to top button