Staro Gracko: 21 godina neprebola, ubice na slobodi, selo se tiho osipa

U Starom Gracku kod Lipljana parastosom je obeležena 21. godina od svirepog ubistva 14 srpskih žetelaca koje su pripadnici OVK masakrirali u polju. Počinioci i nalogodavci još uvek nisu odgovarali za zločin, a ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić najavljuje da će zatražiti ponovno otvaranje slučaja.

Dvadeset jednu godinu od krvavog pira, Starogracsko polje požnjeveno, žito smešteno u ambarima,  po koja zaostala bala slame govori nam da posao u polju još nije sasvim završen, biće, ali ne danas.

Srbi iz Starog Gracka 23. jula u polje ne zalaze. To je dan stradanja i sećanja na žeteoce koji su mučki pobijeni dok su sakupljale letinu. Umesto huka kombajna i pesme radnika u polju, danas se služi parastos.

Povetarac danas ne povija zlatno klasje hlebnog žita koje čeka na otkos već se poigrava sa plamenom voštanica za pokoj duša koje gore podno spomen ploče u centru sela i u rukama okupljenih meštana. U muku stoje jedni kraj drugih, s vremena na vreme na sveštenikovo „Vječnaja pamjat“ osene sebe znakom krsta i uz skamenjen izraz lica prebiraju po mučnim sećanjima.     

„Polje je požnjeveno, život teče dalje, a bolna uspomena na stradale nikada neće da izbledi. I danas su mi pred očima  te slike tuge i boli. Plač roditelja, sestara, male dece, a ovde iza mene, na platou je bilo 14 sanduka“, priseća se meštanin Gracka Stojan Stojisavljeivić, dok rukom pokazuje na mesto gde su srušeni svi planovi, želje i snovi da će biti bolje.

 „Ta slika nikada ne može da izbledi“, nastavlja kazivanje Stojisavljeivić:

„Sa nama je tada bilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve na čelu sa tadašnjim patrijarhom Srpskim gospodinom Pavlom, da na neki način ublaže našu tugu, bol i strah za sopstvene živote“.

U polju dok su sakupljali požnjeveno žito pripadnici terorističke OVK su 23. jula mučki ubili Božidara Đekića, Stanimira Đekića, Radovana Živića, Jovicu Živića, Milovana Janićijevića, Momčila Janićijevića, Novicu Janićijevića, Slobodana Janićijevića, Milovana Jovanovića, Andriju Odalovića, Nikolu Stojanovića, Miodraga Tepšića, Ljubišu Cvejića, Sašu Cvejića.

Najbliža rodbina, kumovi, prijatelji, meštani zbog bezbednosti dugo nisu mogli da u miru obiđu grobove postradalih. Seosko groblje je bilo minirano, a pripadnici KFOR-a nisu dozvoljavali meštanima da mu prilaze. Parastosi pobijenim žeteocima služeni su kraj spomen ploče koja je postavljena na školskoj zgradi u centru sela na kojoj su pored imena žetelaca urezana i imena meštana stradalih tokom NATO agresija ali i ime Milijane Marković ubijene u blizini sela 2004. godine  

Za našu nesreću odgovornost snosi i KFOR

Slavica Janićijević Popović je kobnog 23. jula 1999. godine ostala bez brata, koji je imao svega 17 godina, oca i dvojice stričeva. Svi su pobijeni u njivi.

„ Dvadeset jedna godina života sa bolom koji ne prestaje i koja je još jača jer znamo da počinioci slobodno šetaju. KFOR koji je bio zadužen za bezbednost nije je pružio, što je posebno bolno. Žeteoci su tražili pratnju, nisu im je dozvolili“, priča kroz suze Slavica dok u i ruci drži umrlicu na koju su stali svi njeni najmiliji.

Zašto KFOR nije dao pratnju žeteocima? Zbog čega tog dana nisu bili sa njima da ih zaštite? – Odgovore na ova pitanja željno iščekuje i rodbina i meštani i svi Srbi sa Kosova i Metohije, iako ih negde duboko u sebi naslućuju.

„Meni je sve uništeno, na pet kilometara odavde su naše zapaljene kuće, do temelja je srušeno 25 kuća, ostalo je 2 hektara naše plodne zemlje koju Albanci obrađuju, ja tamo ne smem, ali smem da pitam gde je pravda za naše ubijene. Posle 21. godine vreme je da odgovor pred Specijalnim sudom da i međunarodna zajednica, i UNMIK i EULEKS i KFOR, svi su imali svoju misiju, a niko ni za šta nije odgovarao“, rekla je Janićijević Popović.

Stojan Stojisavljević naglašava da porodice ubijenih žetelaca ne odustaju od pravde.

„Znamo da dokaza ima dovoljno i iz tog razloga osuđujemo međunarodnu zajednicu koja je stala na jednu stranu i ne želi da počinioce ovog masakra izvede pred lice pravde. Tražimo od naše države Srbije da i dalje vrši pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi počinioci i nalogodavci odgovarali za ono što su uradili našem narodu“, rekao je Stoisavljević.

Uprkos svemu, preostali Srbi već više od dve decenije pokušavaju da život vrate u normalne tokove. Teško ide, zločin bez kazne nad njihovim rođacima, prijateljima i meštanima  gasi i poslednju nadu u opstanak.

„Ovo selo i porodice mučki ubijenih žetelaca najviše brine to što niko nije odgovarao za zločin, počinioci  nisu uhvaćeni, nisu odgovarali, mislim da se odlično zna koji su, ali se ćuti, a mi živimo kako živimo“, rekao je predstavnik sela Zoran Ćirković.

Jevtić: Odgovornost za zločin na međunarodnoj zajednici, tražimo da se slučaj ponovo otvori.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić rekao je da će zahtevati ponovno otvaranje slučaja ubijenih srpskih žetelaca i kažnjavanje počinilaca i nalogodavaca.

„Pravda će biti ispunjena onog trenutka kada odgovorni za ovaj zločin budu izvedeni pred sud i kažnjeni“, rekao je Jevtić.

Podsetio je da 7.627 dana porodice pitaju ko su ubice a da odgovornost zbog toga snosi i međunarodna zajednica.

„Odgovornost je na međunarodnoj zajednici upravo zato što su oni bili garant mira i zato što nisu uspeli da zaštite ove ljude. Oni su i odustali od onoga što treba da bude konačni sud onima koji su ovo učinili. Ali mi nećemo odustati zato smo danas ovde. Danas smo ovde i da poručimo da i pored svih udaraca koje meštani Starog Gracka doživljavaju i proživljavaju od krvave žetve na ovamo. Pored svih napada. Mi ćemo biti tu da pomognemo da ono što je nekom bio cilj, a to je da Srba u ovom selu nema, u tome ne uspeju“, rekao je Jevtić.  

Pozvavši predstavnike međunarodne zajednice da ponovo otvore slučaj ubijenih žetelaca u Starom Gracu,  Jevtić je naglasio da će svakodnevno međunarodnim faktorima i predstavnicima kosovskih institucija postavljati pitanje ko je ubio žeteoce naglasivši da je stranim diplomatama dostavljao informacije o tome da su ubice poznate i da se nalaze na slobodi.

„Ono što mi možemo da učinimo jeste da nastavimo da insistiramo na tome i posebno je  bolno kada imate sve ove informacije, a onda vam neko kaže da je slučaj zatvoren bez ikakvih presuda i bez ikakve odgovornosti. To je  još jedna loša poruka i još jedno ubijanje ovih ljudi“, naglasio je Jevtić.

Parastos postradalima služio je protojerej – stavrofor Srđan Stanković, a vence i cveće kraj spomen ploče postradalim Srbima položile su delegacije Srpske liste, Opštine Gračanica i KBC Priština – Gračanica, Skupštine Grada Priština, Ministarstva za povratak i zajednice, Privremeni Organ za Opštinu Lipljan i predstavnici Srba iz Starog Gracka.   

U Starom Gracku kod Lipljana danas živi blizu 200 Srba. Do početka rata ovde ih je živelo više od  550. Zbog nedostatka posla mladi odlaze iz sela, stariji u strahu za svoju bezbednost prodaju kuće i imanja i napuštaju selo u kome gotovo svakog dana nikne po neka nova albanska kuća.

Ivan Miljković

Povezani članci

Back to top button