Сукоб компаније „Фејсбук“ и ЕУ због слања података корисника у САД

Фејсбук прети одласком из Европе због сукоба са ЕУ који је настао због забране да се шаљу подаци корисника у САД како не би били изложени обавештајним службама, преноси сазнања „Гардијана“ београдска Политика.

Највећа онлајн друштвена мрежа неће моћи да послује на територије Европске уније уколико јој буде забрањено да шаље податке корисника у САД, а Европљани у том случају неће моћи да користе ни „Инстаграм“ који је у власништву „Фејсбука“. То наводе правни заступници америчке компаније у поднеску суду у Даблину, где је европско седиште „Фејсбука“, тражећи да се замрзне процес који води ирски повереник за заштиту података, што је суд одобрио.

„Фејсбук“ негира оцене да тај документ представља претњу повлачењем и каже да је само приказ реалног стања: многе компаније зависе од преноса података између САД и ЕУ, а без међународно правног оквира, трпеће економије, преноси „Гардијан“. „Фејсбук упозорава да ће забрана преноса података изазвати последице за пословање компанија али и за 400 милиона корисника и 25 милиона фирми у ЕУ који користе њене апликације.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button