Sukob kompanije „Fejsbuk“ i EU zbog slanja podataka korisnika u SAD

Fejsbuk preti odlaskom iz Evrope zbog sukoba sa EU koji je nastao zbog zabrane da se šalju podaci korisnika u SAD kako ne bi bili izloženi obaveštajnim službama, prenosi saznanja „Gardijana“ beogradska Politika.

Najveća onlajn društvena mreža neće moći da posluje na teritorije Evropske unije ukoliko joj bude zabranjeno da šalje podatke korisnika u SAD, a Evropljani u tom slučaju neće moći da koriste ni „Instagram“ koji je u vlasništvu „Fejsbuka“. To navode pravni zastupnici američke kompanije u podnesku sudu u Dablinu, gde je evropsko sedište „Fejsbuka“, tražeći da se zamrzne proces koji vodi irski poverenik za zaštitu podataka, što je sud odobrio.

„Fejsbuk“ negira ocene da taj dokument predstavlja pretnju povlačenjem i kaže da je samo prikaz realnog stanja: mnoge kompanije zavise od prenosa podataka između SAD i EU, a bez međunarodno pravnog okvira, trpeće ekonomije, prenosi „Gardijan“. „Fejsbuk upozorava da će zabrana prenosa podataka izazvati posledice za poslovanje kompanija ali i za 400 miliona korisnika i 25 miliona firmi u EU koji koriste njene aplikacije.

(izvor: Politika)

Povezani članci

Back to top button