Свечља: Асламовој забрањен улазак на Косово пет година, руска амбасада случај назива провокацијом

Дарија Асламова  новинарка „Комсомољске правде“ која је ухапшена на Косову проглашена је персонон нон грата и забрањен јој је долазак на Косово саопштио је министар унутрашњих послова самопроглашеног Косова Џељаљ Свечља.  Огласила се и руска која је читав догађај назвала провокацијом.

Свечља је написао на свом фејсбук профилу да је Асламовој забрањен улазак на територију Косова у наредних пет година.

„Као министар унутрашњих послова, у оквиру својих законских овлашћења, на основу Закона о странцима, чл. 17 и 66 А, прогласио сам Дарију Асмалован непожељном особом“, написао је Свечља.

Додао је да ће се свако ко покуша да дестабилизује земљу суочити са снагом закона Косова.

Приштински медији посету руске новинарке доводе у везу са подизањем тензија на северу Косова. Објављују фотографије новинарке са друштвених мрежа на којма се она фотографисала у маскирној униформи и са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровим. Позивајући се на писање шведске штампе косовски медији јављају да се Асламова под маском новинара наводно бави шпијунажом за руске војне обавештајне службе.

Фото: Спутњик

Амбасада Русије: Привођење руске новинарке на Косову – провокација

Привођење руске новинарке Дарије Асламове представља још једну у низу провокацију непризнате државе Косово, саопштила је амбасада Русије у Београду.

„Неосновано привођење Дарије Асламове представља још једну у низу провокацију привремених институција на Косову, примером потпуног игнорисања основних демократских принципа од стране Приштине, укључујући слободу медија. Позивамо секретаријат УН, УНМИК, Мисију ОЕБС-а на Косову, Мисију ЕУ у области поштовања закона и стручних међународних организација да одмах изађу са јавном оценом догађаја“, наводи се у саопштењу руске амбасаде.

Повезани чланци

Back to top button