Свети Никола највећа слава у Срба

Српска православна црква слави Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара. Светом Николи је посвећено више од 1.100 цркава у Србији.

Свети Никола је храмовна слава приштинске цркве где су данас у присуству десетак верника празничну литургију служили свештеници Зоран Гођевац и Станиша Арсић. Градоначелница Грачанице Љиљана Шубарић са сарадницима такође је присуствовала празничној литургији. Овогодишњи домаћин славе била је новинарка Радио Косова 2 Сандра Цветковић   

Црква је страдала у погрому 17. марта 2004. године када је у потпуности изгорео стари иконостас у дуборезу. Обновљена је и после неколико година.

Свети Никола је слава непроменљивог датума – 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуо. Процењује се да скоро половина православаца у Србији слави Светог Николу.

Црква Светог Николе и Приштини, фото: Ризница (архива)

Слави се и 22. маја, у знак сећања на дан када су његове мошти 1096. године пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у Цркву Светог Јована Претече, која је убрзо постала стециште ходочасника. Три године потом грађани Барија су у част Светом Николи подигли велелепну цркву.

Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се у целом хришћанском свету. Празнује се као дечји празник у земљама западне Европе јер тада деца, ако су била послушна, добијају поклоне.

Свети Никола пада у време божићног поста, па верници припремају искључиво рибу и другу посну храну. 

Свети Никола је рођен у граду Патара у области Ликија у Малој Азији, од родитеља Теофана и Ноне, у време римског цара Валеријана.

Још као дете Никола је показивао необичне душевне дарове. Када је одрастао и изучио школе, желео је да ступи у свештенички чин, па га је његов стриц, архиепископ, „произвео“ за свештеника града Мира.

Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион, где се и замонашио. После смрти родитеља, сву наслеђену имовину разделио је сиромашнима.

Фото: црква Светог Николе у Приштини, фото: Ризница

Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу.

Деца остављају ципеле и очекују дар

У народу се верује да Свети Никола, ноћ уочи празника, обилази добру децу и дели поклоне. И данас многи малишани чисте своје ципеле и стављају их у прозоре, очекујући дар од свеца.

У неким крајевима одржао се обичај даривања деце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник.

Према традицији, данас никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове.

Повезани чланци

Back to top button