Светски дан књиге: Читајући развијамо своју посебност

Светски дан књиге и ауторских права уведен је са основним задатком да промовише уживање у књигама и читању, а књигу наравно, требамо схватити и као основу за спознају живота и света, поручује Бранкица Костић директорка Народне библиотеке у Грачаници, пододом 23. априла који се обележава као међународни дан књиге.

Крај 20. и почетак 21. века, бележи пад посета библиотекама али струге стране и бољу доступност књиге у смислу њене приступачне цене. Костићева примећује да као резултат сада имамо ситуацију да су библитеке слабије посећене, међутим, у својим кућама данас сви пажљиво бирамо, уређујемо и одвајамо простор за књигу.

Наводи да савремено доба и напредна технологија узимају данак књизи.  

„Увелико и привидно скраћује нам се и дужина дана али и време које проводимо читајући. Из тих разлога, издавачи и писци су принуђени да пронађу право решење, да буду маштовити и креативни како би допрли до читаоца. У сваком случају, генерације се морају васпитавати на стеченим искуственим позитивним примерима, да књига није само исписани папир између шарених корица, већ искуство које се на тај начин преноси“ упозорава Костићева.

Фото: Ризница

Захваљујући књизи можемо прокрстарити свим временским зонама прошлости и будућности, свим крајевима света.

“Књижаре нису само продавнице, библиотеке нису храмови речи, то су специфична места која нам пружају могућност да развијемо свој дух и мишљење, јер човек који не чита, подложан је различитим рђавим утицајима. Човек који чита, има могућност да развије свој суд, има своје мишљење и има своју посебност“, закључила је директорка Народне библиотеке у Грачаници Бранкица Костић.

На Генералној конференцији УНЕСКО-а у Паризу 1995. године донета је одлука да се 23. април обелжава као Светски дан књиге и ауторских права и од тада се овај дан обележава сваке године.  

У Шпанији се још од 1923. године овај празник обележавба у част писца Мигела де Сервантеса који је умро 23. априла. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција од Средњег века да мушкарци доносе руже својим вољеним. Од  1925, године уместо цвета  жене дају књигу у замену.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button