Svetski dan knjige: Čitajući razvijamo svoju posebnost

Svetski dan knjige i autorskih prava uveden je sa osnovnim zadatkom da promoviše uživanje u knjigama i čitanju, a knjigu naravno, trebamo shvatiti i kao osnovu za spoznaju života i sveta, poručuje Brankica Kostić direktorka Narodne biblioteke u Gračanici, pododom 23. aprila koji se obeležava kao međunarodni dan knjige.

Kraj 20. i početak 21. veka, beleži pad poseta bibliotekama ali struge strane i bolju dostupnost knjige u smislu njene pristupačne cene. Kostićeva primećuje da kao rezultat sada imamo situaciju da su bibliteke slabije posećene, međutim, u svojim kućama danas svi pažljivo biramo, uređujemo i odvajamo prostor za knjigu.

Navodi da savremeno doba i napredna tehnologija uzimaju danak knjizi.  

„Uveliko i prividno skraćuje nam se i dužina dana ali i vreme koje provodimo čitajući. Iz tih razloga, izdavači i pisci su prinuđeni da pronađu pravo rešenje, da budu maštoviti i kreativni kako bi doprli do čitaoca. U svakom slučaju, generacije se moraju vaspitavati na stečenim iskustvenim pozitivnim primerima, da knjiga nije samo ispisani papir između šarenih korica, već iskustvo koje se na taj način prenosi“ upozorava Kostićeva.

Foto: Riznica

Zahvaljujući knjizi možemo prokrstariti svim vremenskim zonama prošlosti i budućnosti, svim krajevima sveta.

“Knjižare nisu samo prodavnice, biblioteke nisu hramovi reči, to su specifična mesta koja nam pružaju mogućnost da razvijemo svoj duh i mišljenje, jer čovek koji ne čita, podložan je različitim rđavim uticajima. Čovek koji čita, ima mogućnost da razvije svoj sud, ima svoje mišljenje i ima svoju posebnost“, zaključila je direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.

Na Generalnoj konferenciji UNESKO-a u Parizu 1995. godine doneta je odluka da se 23. april obelžava kao Svetski dan knjige i autorskih prava i od tada se ovaj dan obeležava svake godine.  

U Španiji se još od 1923. godine ovaj praznik obeležavba u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro 23. aprila. Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od Srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim. Od  1925, godine umesto cveta  žene daju knjigu u zamenu.

I. Miljković

Povezani članci

Back to top button