Тијани, Илији и Михајлу припали златици из Божићне чеснице

Ломљење Божићне чеснице у Грачаници  и ове године окупило је велики број малишана из Грачанице и околних села, а најсрећнији су били Тијана Митић, Илија Миљковић и Михајло Аксић који су пронашли златнике.

Директорка Туристичке организације Грачанице Сандра Ђокић каже да је манифестација имала за циљ очување традиције и обичаја али и радост оних најмлађих што се и догодило.

„Следеће године ће чесница бити још већа, јер смо видели да је било много деце и да је интересовање велико, што ме радује. Надам се да ћемо повећати и број златника, а за наше малишане смо и овај пут припремили воћне поклон пакетиће“.

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић честитала је Божић нагласивши да је он био посебан, јер је боравак патријарха Порфирија на Бадње вече у Грачаници велика радост за православни народ на овом простору.

„Радост овог празника јуче нам је увеличао патријарх Порфирије. Његово присуство даје нам снагу и вољу да чувамо и негујемо нашу веру и традицију. У том духу ми смо данас организовали један од најлепших обичаја, ломљење Божићне чеснице”.

За спремање Божићне чеснице и ове године била је задужена председница неформалног Удружења  „Традиција кроз векове“ Данијела Симоновић.ж

(РТГ)

Повезани чланци

Back to top button