Тиодоровић: Потребне су нове мере, трећи талас је већ у току

Члан Кризног штаба епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да је трећи талас епидемије у току и да то потврђује повећање броја оболелих, као и да се све мора урадити да се у великим колективима не рашири инфекција.

Тиодоровић је за РТС рекао да треба појачати пажњу и притисак према грађанима у смислу бољег и конкретнијег обавештавања, а онда и применити мере које се предвиђене законом.

„Мислим да овог тренутка морамо бити свесни – трећи талас је у току. Не да га очекујемо, него је он већ кренуо и тиме шта се све око нас дешава видимо да тај број позитивних и оболелих расте, па чак нажалост и умрлих. И код нас имамо појаву повећања коју смо предвидели да ће се десити у првој половини октобра”, рекао је Тиодоровић.

Указао је да су мислили да ће на повећање да утичу пре свега студенти и почетак школске године на факултетима, као и средњошколци јер се мора више радити са њима.

„Морам рећи да и велики колективи, као на пример ‘Јура’, већ почињу да показују одређене карактеристике поновног појављивања болести. То су велики колективи где раде млади радници који потичу из породица са више генерација и то већ показује своје почетке инфекције и ту морамо предузети много више мера и морамо сви да урадимо много да се у великим колективима не рашири инфекција”, нагласио је Тиодоровић.

На питање има ли проблема у контролисању примене мера, Тиодоровић каже да то не би уопштавао, јер према информацијама које добијају утисак је да је у највећим градовима, првенствено Београду, тај проблем веома присутан.

Каже да је проблем понашање једног дела становништва, као и да се не може рећи за све, јер велики део примењује мере, као и да је важан надзор над спровођењем мера.

„Треба да будемо свесни да ће октобар бити месец који карактерише михољско лето. Биће ово захлађење које погодује вирусу. Јутра оваква са 7 до 10 степени, са кишом која ће бити наредних дана, сада ће ту бити и повећане влажности и то је врло погодно за ширење вируса, јер це људи више морати да бораве у затвореном простору, а и вирусу то више одговора”, рекао је Тиодоровић.

Када је реч о прославама, професор каже да морамо да будемо свесни да се неке приватне прославе морају одвијати, као и да морамо да живимо са вирусом, али да се штитимо и да примењујемо све мере и да чувамо своје здравље.

Навео је пример слава које предстоје и за које каже да треба да се организују, али уз поштовање свих мера.

Указао је да то потврђује и старосна структура оболелих, где су најдоминатнији они од 20 до 40 година.

Извор
РТС

Повезани чланци

Back to top button