У Приштини и Сарајеву данас о слободном кретању за грађане  

Парламент у Приштини и Вијеће министара Босне и Херцеговине данас би требало да изгласају  Споразуме о слободном кретању са личним картама између шест земаља Западног Балкана, који ће након ступања на снагу омогућити безвизно кретање грађана Косова и  Федерације БиХ.

Влада је 8. фебруара одобрила овај споразум, а његово усвајање се очекује на данашњем заседању Скупштине у Приштини. С друге стране, уколико споразум данас буде одобрен у Вијећу министара, биће пролсеђен босанскохерцеговачком парламенту на одобрење.

Овај је један од три споразума постигнута у Берлину 3. новембра 2022. године у оквиру Берлинског процеса када је шест држава Западног Балкана постигло договор и о признавању високошколских квалификација и о признавању стручних квалификација лекара, стоматолога и архитеката.

Визни режим је омео путовања грађанимљ који живе на Косову, а који су пореклом из Босне и Херцеговине која не признаје независност Косова, а грађани обе земље морају да добију визу ако желе да путују. Приштина је  2014. године  увела реципрочне мере у погледу визног режима за грађане Босне и Херцеговине.

Повезани чланци

Back to top button