Ухапшен Ненад Орловић у Северној Косовској Митровици

Jош једно хапшење на северу Косова догорило се јутрос. Јединице специјалне косовске полиције лишиле су слободе Ненада Орловића због наводних напада на припаднике међународних војних снага током немира испред општине Звечан 29. маја.

Хапшење је обављено у близини аутоперионице код аутобуске станице. На снимку са надзорних камера види се мушка особа која у знак предаје подиже руке увис, а потом га полицајци обарају на земљу, стављају му лисице и у уводе у службени џип. Ово је осмо хапшење Срба од стране косовских специјалаца за непуних месец дана.

Хапшење није случајно темпирано на јутро после дијалога у Бриселу

Канцеларија за Косово и Метохију потврдила је да су припадници Куртијеве специјалне полиције ухапсили Србина Ненада Орловића из Косовске Митровице, само један дан након дијалога у Бриселу који, истиче се, на сваки начин саботира премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и упркос порука високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља да Приштина мора да престане са неоснованим и арбитрарним хапшењима.

Ненад Орловић је радник комуналног предузећа из Косовске Митровице и отац четворо деце, ухапшен је јутрос када су га у аутоперионици опколили припадници Росу, са упереним аутоматским оружјем.

„Ово хапшење које није случајно темпирано на јутро после дијалога у Бриселу, јасно показује да Аљбин Курти неће смиривање тензија на северу Косова и Метохије, неће деескалацију већ хоће нове кризе и тензије на терену“, наводи се у саопштењу.

Ухапшеном Србину ће одмах преко Канцеларије за Косово и Метохију бити обезбеђен адвокат и правна помоћ, а о новом хапшењу одмах су обавештени и представници међународне заједнице.

„Ненад је осми Србин који је ухапшен од избијања кризе на северу Косова и Метохије чиме Курти и његови ескадрони насиља желе да сломе отпор мирног српског народа на Косову и Метохији и прогласе их криминалцима само зато што пружају миран и ненасилан отпор терору Приштине“, наводи се у саопштењу и додаје да је евидентно да Курти неће дијалог ни мир, већ да похапси све Србе и изазове сукобе и запали не само простор КиМ већ и читав регион.

Српска Листа: Куртијево институционално насиље неиздрживо, ЕУЛЕКС И КФОР да гарантују безбедност Србима

Српска листа оцењује да се „неоснована и арбитрарна хапшења  користе као метод прогона свега српског са Косова и Метохије, пред очима читаве међународне заједнице која је својим ћутањем дала простор Куртију да се обрачуна са Србима“.

„Ненад, који је породичан човек, отац четворо деце је хонорарно радио у ауто перионици, да би остао на свом Косову и Метохији и отхранио своју децу. Његовим хапшење наставља се Куртијев план по коме пола Срба треба протерати а пола ухапсити“, наводи се у саопштењу.

Српска листа захтева да Еулекс и КФОР најхитније распореде своје снаге и гарантују мир и безбедност свим грађанима те на тај начин спрече Куртија да изазове хаос и одведе читав Балкан у сукобе. У саопштењу подсећа да је дужност и обавеза међународних војних снага да заштите грађане, без обзира на националност, јер је, како се истиче, институционално насиље које Курти спроводи неиздрживо.

Повезани чланци

Back to top button